Dve pande stigle iz Kine u Japan

TOKIO, 21. februara 2011. (Beta-AP) - Dve pande stigle su večeras iz Kine u zoološki vrt Ueno u Tokiju, gde ih je uprkos kasnim satima i vrlo hladnom vremenu dočekalo više desetina zaljubljenika u ove ugrožene životinje.

Ženka Sjanu i mužjak Bili, stari pet godina, stigli su u novi dom oko ponoći po lokalnom vremenu, posle skoro 30 sati putovanja iz rezervata u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan.

Sletanje njihovog aviona na tokijski aerodrom Narita i iznošenje kaveza ranije danas direktno je prenosila japanska državna televizija NHK.

Direktor tokijskog zoološkog vrta Terujuki Komija rekao je da su obe životinje dobro podnele putovanje.

"Laknulo mi je što su dobro stigli. Bili je delovao malo nervozno i cvileo je, dok je Sjanu bila vrlo mirna", rekao je Komija na konferenciji za novinare.

Gradske vlasti Tokija iznajmljuju pande za 950.000 dolara godišnje, a tim novcem će se pomoći obnova utočišta za pande koje je skoro uništeno u zemljotresu u maju 2008. godine i finansirati zajednički kinesko-japanski projekti razmnožavanja.

Očekuje se, medjutim, da će prihod nadmašiti ovo ulaganje, dodao je Komija.

Sjanu i Bili su prve pande koje su stigle u ovaj zoološki vrt od kako je 2008. godine uginuo miljenik posetilaca Ling Ling, a posle njegove smrti broj poseta je smanjen sa 3,5 na tri miliona godišnje.

Očekuje se da će posetioci prvi put moći da ih vide krajem marta, posle lekarskih pregleda.

U renoviranje boravišta za pande uložen je 1,1 milion dolara i izmedju ostalog, uvedeno je podno grejanje i postavljeno igralište sa peščanim bazenom.

Pande će se hraniti retkom vrstom bambusa sa planine Izu u centralnom Japanu, a sličan je onom na koji su navikli u Kini.

U prirodi živi oko 1.600 pandi, uglavnom u Sečuanu.

jlv/dar

Pogledajte još