Gej navijači žele poseban sektor za mečeve EP

VARŠAVA, 21. februara 2011. (Beta) - Poljski homoseksualci osnovali su prvi klub gej fudbalskih navijača u Poljskoj i zatražili od organizatora Evropskog prvenstva u fudbalu u njihovoj zemlji i Ukrajini 2010. godine da im za te utakmice obezbedi poseban sektor na stadionima.

"Kao prvi gej klub fanova poljske fudbalske reprezentacije zahtevamo od svih organizatora da izdvoje bezbedan sektor za navijače članove našeg kluba", objavio je novi klub navijača na svom sajtu zahtev koji je uputio poljskim gradovima u kojima će se igrati utakmice tokom EURO 2012.

Gej navijački klub upozorio je da na tribinama poljskih stadiona isto kao i na ulici svaka različitost izaziva agresiju.

"Želimo da na poljskim stadionima svako, bez obzira na izgled, pol ili seksualnu orijentaciju može da se oseća bezbedno. Ukoliko ne bude posebnih sektora to neće biti moguće", stoji na njihovom sajtu Tribina u bojama duge.

Gdanjsk je jedini od gradova organizatora u Poljskoj i Ukrajini koji odgovorio gej navijačima poljske fudbalske reprezentacije i njihov zahtev je odbio.

"Ne mislim da bi uvođenje takvih sektora povećalo vašu bezbednost. Bojim se da bi bilo upravo suprotno. To bi izgledalo kao žigosanje. Bilo bi kao da je neko na vas uperio prst", obrazložio je portparol gradonačelnika Gdanjska Antoni Pavlak, javlja poljska televizija TVN24.

Pogledajte još