DAR PRIRODE: Orah leči mnoge bolesti

Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina i to su samo neke od njegovih prednosti za organizam. Mnogim istraživanjima je ovo i dokazano.

Zbog čega se orasi smatraju veoma zdravom namirnicom:

1. Obiluju antioksidantima

Zbog antioksidanata koje sadrže, orasi smanjuju loš holesterol i rizik od nastanka arterioskleroze.

2. Rizik od srčanog udara će svesti na minimum

Orasi imaju više omega-3 masti od bilo kog drugog orašastog ploda. Samo jedna porcija oraha zadovoljava dnevnu preporučenu dozu omega-3 masti, a pozanto je da omega 3 drastično smanjuje rizik od srčanog udara.

3. Smanjuju upale i stres

Stres je uzrok mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alchajmerovu bolest. Polifenoli u orasima pomažu u borbi sa stresom, a pogoduju i zdravlju mozga. Orasi poboljšavaju pamćenje i omogućavaju da mozak duže funkcioniše dobro.

4. Pomažu digestivnom sistemu da radi kao sat

Istraživanja su pokazala da će zdravlje creva biti bolje ako se u njima nalaze dobre bakterije, a orasi ih sadrže u obilju. Ukoliko ih jedete redovno, sa varenjem nećete imati problema.

5. Smanjuju rizik od nastanka raka

Rak prostate, rak dojke i rak debelog creva nemaju nikakve šanse ukoliko redovno jedete orahe. Istraživanja su pokazala da ovaj orašasti plod ima sposobnost da zaustavi rast ćelija, ali da je odlična i preventiva protiv ovih vrsta karcinoma.

6. Odlični saveznici u mršavljenju

Orasi su odličan izvor vlakana. Iako imaju dosta kalorija, oni će vas brže zasititi od druge hrane i sprečiti želju za slatkišima. Iz tog razloga se preporučuju osobama koje žele sa smršaju.

7. Drže dijabetes pod kontrolom

Orasi su odlični u prevenciji dijabetesa tipa 2. Oni kontrolišu nivo šećera u krvi. U jednom eksperimentu koje je proučavalo lekovitost oraha i uticaj na nivo šećera učestvovalo je 100 ispitanika. Svakog dana su jeli po jednu porciju oraha i nakon 3 meseca je kod većine zabeležen pad nivoa šećera za 8 posto.

8. Smanjuju krvni pritisak

Visok krvni pritisak dovodi do povećane šanse za mnoge srčane bolesti. Orasi mogu zančajno da regulišu ove vrednosti.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još