Od jeseni se krio 765 metara pod zemljom

VARSSAVA, 22. februara 2001. (Beta) - U rudniku Vujek na jugozapadu Poljske pronadjen je jedan Poljak koji se od jeseni krio od porodice i sveta u jami 765 metara ispod površine zemlje.

Taj 47-godišnji rudar sa 20-godišnjim stažem je upravo u tom rudniku u septembru izgubio posao, a nešto kasnije porodica je policiji prijavila njegov nestanak. Otkriven je u ponedeljak, kada su rudari upravi prijavili da im se čini da se u jami nalazi neko ko u njoj ne radi. "Prijavljeno je da se u rudniku nalazi neko ko tamo nema šta da traži. Kontrola je na njega nabasala u ponedeljak. Nije imao propusnicu, ni lampu ni opremu za evakuaciju", kazao je agenciji PAP portparol Holdinga uglja Katovice Kšištof Jaros.

Po Jarosevim rečim, odbegli rudar mogao je neometano da se kreće po rudniku pošto je poznavao sistem bezbednosti u jamama. "Pošto je u tom rudniku radio 20 godina, mnogi su ga znali iz vidjenja, ali nisu znali da je otpušten", rekao je Jaros. Begunac nije morao da ima pomoć pošto je umeo da zaobidje sistem kontrole i mogao je mesecima da se krije u jamama rudnika dugim čitavih 100 kilometara. Policija za sada ne zna ni zašto je pobegao, niti koliko dugo se krio, pošto je potpuno dehidriran najpre prebačen u bolnicu.

Pogledajte još