Počinje evakuacija državljana Srbije iz Libije

BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Evakuacija državljana Srbije iz Libije počeće u utorak slanjem JAT-ovog aviona u Tripoli kojim će se prvo vratiti žene i deca, rekao je agenciji Beta državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.

Stefanović je rekao da je sa JAT-om dogovoreno da prvi avion krene za Tripoli "u najkraćem roku pošto je dobijena usmena saglasnost za sletanje na aerodrom u Tripoliju".

Evakuaciju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u dogovoru sa kriznim štabom Vlade Srbije. Prema rečima Stefanovića, do sada je evidentirano više od 1.000 gradjana Srbije u Libiji i svi oni koji izraze želju da se vrate u Srbiju biće evakuisani avionima JAT-a i na druge načine.

Prvim avionom iz Tripolija u zemlju će biti vraćene žene i deca, a zatim će se krenuti u kontinuitetu sa slanjem aviona na taj isti aerodrom, rekao je Stefanović dodajući da u Tripoliju ima oko 500 državljana Srbije koji su se do sada evidentirani za evakuaciju.

Evakuacija srpskih državljana iz Ras Lanufa i Bengazija biće organizovana u saradnji sa drugim zemljama. Iz Ras Lanufa će u dogovoru sa Rusijom biti evakuisano oko 300 gradjana, avionom ili brodom, dok će iz Bengazija srpski državljani biti evakuisani u saradnji sa Turskom. Kada je reč o gradjanima Crne Gore, koja u Libiji nema ambasadu, Stefanović je kazao da ne zna koliko ih ima u Libiji i da su oni dobili instrukcije od svog ministarstva da se jave ambasadi Srbije.

Pogledajte još