Vestervele obećao podršku Srbiji

BERLIN, 22. februara 2011. (Beta) - Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele najavio je u utorak da će Nemačka u mesecima koji dolaze biti na strani Srbije.

To je posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije novinarima u Berlinu preneo potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Djelić. Nemačka očekuje od Srbije rezultate, a na njih će se odgovoriti odlukama, rekao je Vestervele Djeliću.

"Na Srbiji je sada da sprovede značajne odluke da bi na kraju godine imala podršku Nemačke za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Nadamo se da će naši argumenti biti dovoljno jaki da počnemo i pregovore za ulazak u EU neposredno posle toga", preneo je Djelić novinarima.

Djelić je Vesterveleu, kako je rekao, preneo uveravanja srpske vlade da želi da što pre otpočne dijalog sa Kosovom, od koga se očekuje da što pre pokaže i konkretne rezultate, kako kada je reč o tehničkim, tako i o komplikovanijim pitanjima.

Djelić je, kako je preneo novinarima, Vesterveleu protumačio da je srpska vlada sada stabilna, da ju je potresla "ograničena kriza koja je sada sanirana, ali da su evropske integracije i reforme tesno povezane sa radom Vlade".

Pogledajte još