Saradnja sa Haškim tribunalom dobra

BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u utorak u Beogradu da je glavni haški tužilac Serž Bramerc u razgovoru ocenio saradnju Srbije sa Haškim tribunalom kao dobru.

Vukčević je novinarima, nakon razgovora sa Bramercom, rekao da će haški tužilac ponovo doći u Srbiju, pre podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN u junu i izrazio nadu da će saradnja Beograda sa Haškim tribunalom u tom izveštaju biti ocenjena kao dobra.

On je rekao da Bramerc u Beograd nije doneo informacije o haškim beguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću i dodao da haški tužilac nije u sitaciji da donosi informacije. Kako je istakao, u razgovorima nije pominjana trgovina organima na Kosovu.

O trgovini ljudskim organima na Kosovu i o nerazjašnjenoj sudbini 524 lica čiji se nestanak može pripisati "Oslobodilačkoj vojsci Kosova", sa Seržom Bramercom razgovarao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Medjunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju Rasim Ljajić.

Kako se navodi, Ljajić i Bramerc su se složili da je trgovina ljudskim organima pitanje od velikog značaja i da je neophodno da se u što skorijem roku sprovede efikasna istraga koja bi dovela do utvrdjivanja činjenica. U tome je neophodna saradnja svih relevantnih institucija, istaknuto je u razgovoru.

Pogledajte još