Struja sada ne treba da poskupi

BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta) - Vlada Srbije ne bi trebalo da odobri poskupljenje struje pre nego se obezbede uslovi za racionalno poslovanje Elektroprivrede Srbije, ocenio je u utorak predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

"Pre odluke o novoj ceni električne energije trebalo bi da naplate dugovanja preduzeća i gradjana EPS-u, otpusti višak zaposlenih u tom preduzeću i obezbedi bolji kvalitet usluga", rekao je Papović agenciji Beta.

Prema planu poslovanja EPS-a, struja bi trebalo da od marta bude skuplja za 13,5 odsto, a Vlada još razmatra da li će odobriti to poskupljenje. Stav Narodne banke Srbije je da Vlada treba da odobri poskupljenjee manje nego što traži EPS i da se novi cenovnik primenjuje od aprila.

"Opravdana je samo ona cena koju potrošac može da plati, a očigledno je da sve manje potrošača u Srbiji može da plati račune za struju", istakao je Papović i dodao da je procent naplate računa sa struju u Vojvodini od 85 do 90 odsto, u Beogradu oko 70 odsto, a na jugu Srbije samo 20 odsto.

Pogledajte još