Najbolji italijanski restorani

Nema više dileme koji su to italijanski restorani najbolji u našem gradu. Komora italijansko - srpskih privrednika dodelila je sinoć setrifikate “Ospitalita Italiana” onima koji poštuju standarde kvaliteta italijanskog ugostiteljstva.

Ljubav prema Italiji i italijanskoj kuhinji okupila je ljude raznovrsnih profila i godina, sinoć u Italijanskom institutu za kulturu. Ni sneg koji je uporno vejeo nije sprečio sve one koji su želeli da prisustvuju zanimljivom predavanju o istoriji makaorna i dodeli sertifikata najboljim restoranima. Sala je bila puna do poslednjeg mesta, i to onog za stajanje.

Učestvovalo je 35 restorana, ali je samo sedam uspelo da zadovlji kriterijume Italijanskog udruženja za ugostiteljstvo.

Evo onih koji se pravom zovu italijanski restorani.

1.Trač
2.Ottimo
3.La piazza
4.Casa
5.Bella Italia
6.Bella Napoli
7.Cineccita

Da shvatite koliko je bilo teško naći se na listi odabranih, spomenućemo vam samo neke od kriterijuma koje su restorani morali da ispune: bar jedan član osoblja mora da govori italijanski, restoran mora da ima italijanska obeležja, 51% jela sa menija moraju da budu tradicionalna italijanska, vinska karta treba da sadraži 30% italijanskih vina, ne smeju se korisiti proizvodi koji su imitacija, već originalni italijanski proizvodi.....

Dr.Lejla Mankuzi koja je član italijanske akademije kulinarstva govorila je o istoriji paste od njenog nastanka,pa do današnjih dana. Predavanje je održala na italijansko koje je mnogima koji uče ovaj jezik, poslužilo kao dobra vežba.

Ivana Vasilić iz Komore italijansko - srpskih privrednika istakla je da će restorani koji ove godine nisu dobili sertifikat, sledeće imati prilku da to isprave.

Tekst: Marija Milenković
Foto: MIrjana Ristic Damjanovic

Pogledajte još