FINCI ČEKAJU U REDU NA NJUŠKANJE: Psi efikasni u otkrivanju zaraženih koronom skoro kao PCR testovi

Stručnjaci u Finskoj objavili su da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše obolele od koronavirusa obećavajući, a zamenik gradonačelnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vanta i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovima, koji se takođe vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

- Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno - rekao je gradonačelnik Vanta Timo Aronkjito na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug.

Eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju kovid-19 uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego PCR test.

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuši.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.