DAR PRIRODE: Suve smokve obnavljaju organizam za 40 dana

Smokve su vrlo zdrave, ne samo kad su sveže, već i kad su osušene. One su veoma korisne i lekovite za naše zdravlje. Mogu da obnove celo naše telo, blagotvorno delujući na sve organe.

Tokom procesa sušenja, količina proteina u smokvama raste na 3 do 6 %, a šećer na 50 do 70%, dok sveže smokve sadrže samo: 1% proteina, 15 do 20 posto šećare.

Prirodni šećer iz smokvi naše telo dobro i lako apsorbuje. Suve smokve su u stanju da umnože energiju koje naše telo proizvodi, poboljšavaju raspoloženje, efiksnost i mentalnu aktivnost.

Sušene smokve sadrže ogromnu količinu vlakana i to nam omogućava da dugo vremena ostanemo siti.

Suve smokve bogate su hranljivim sastojcima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum i vitamin B. Sadrže visok stepen pektina koji obnavlja crevnu mikrofloru ali i povrede na zglobovima i kostima.

One su odličan laksativ.

Suve smokve prelivene maslinovim uljem ostavite u frižideru tokom 40 dana, a zatim uzimajte svakog jutra po polovinu smokve i kašičicu maslinovog ulja uz njih. Jedite desetak minuta pre doručka. Konzumirajte ovaj lek dok ne pojedete sve, a onda opet ponovite proces nakon pola godine.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još