Mario Ančić okončao karijeru

BEOGRAD, 23. februara 2011. (Beta) - Hrvatski teniser Mario Ančić (26) okončao je karijeru, jer smatra da više ne može da zadrži formu na vrhunskom nivou.

Kako prenose hrvatski mediji, on je u Splitu rekao da je "ovo jedna od najtežih odluka koju je ikada morao da donese".

"Povlačim se iz sporta kojeg neizmjerno volim, ali poslednje godine su bile teške. Moje telo više ne može pratiti ritam tenisa. Ovo je bila teška odluka, ali kada sam shvatio da ne mogu igrati tenis na najvišem nivou, onda sam odlučio da nema smisla nastaviti", rekao je Ančić.

On je dodao da odlazi sa nepunih 27 godina, ali da je njegova karijera po mnogo čemu specifična.

"Sa 15 godina sam već osvojio prvi turnir, sa 16 bio na Olimpijskim igrama, sa 20 imao olimpijsku medalju, sa 21 osvojio Davis kup, sa 22 među Top 10 i u tim trenucima sam sa Rafaelom Nadalom bio najmlađi član tog ekskluzivnog društva", rekao je Ančić.

Hrvatski teniser je istakao da je mislio da ima ceo svet pod nogama, a da je onda krenulo po zlu.

"Neka ovo ne bude tužan dan, odlazim uzdignute glave, kao čovek koji se nikada nije predao. Ponosan sam na sve što sam napravio u tenisu. Okrećem novu stranicu, a moram priznati da sam se odavno pripremao za život posle tenisa. Sada me čekaju novi izazovi", rekao je Ančić.

On je dodao da je aktivno uključen u Klub olimpijaca i da svojim znanjem želi da pomaže sportistima i budućim teniserima.

Ančić je postao poznat 2002. kada je pobedio Rodžera Federera na startu Vimbldona. Hrvatski teniser je najbolji plasman na ATP listi imao 2006. godina kada je zauzimao sedmo mesto.

Oboleo je od mononukleoze 2007. godine i kasnije povredio leđa.

Pogledajte još