NOVA OVLAŠĆENJA: Komunalni milicajci moći će uskoro da kontrolišu poštovanje mera protiv kovida-19

Usvajanjem Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti komunalni inspektori i komunalni milicajci će biti ovlašćeni da kontrolišu lične mere zaštite od pandemije, kao što je nošenje maski, održavanje distance u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Kako je potvrđeno za RTS, predložene izmene zakona će se u četvrtak naći pred Vladom Srbije, a 10. novembra pred narodnim poslanicima.

Za sada, prekršajne naloge za nepoštovanje mera zaštite od kovida-19 mogu da pišu samo sanitarni inspektori, kojih u Srbiji ima 140.

Tamara Stojčević, član radne grupe za izmenu Zakona, navodi da će novi propisi doneti i mogućnost prekršajnog naloga, što je ustvari "mandatna kazna", odnosno da će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona dodaje i da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da će iznositi od nekoliko hiljada do pola miliona dinara, javlja Beta.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković je za RTS naveo da su sanitarni inspektori u prethodna četiri dana izvršili 2.237 nadzora, da su podneta 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupka, ali da gotovo nijedan od njih nije bio protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

- Ono što je podatak iz prethodnog meseca, to je da je osam prekršajnih prijava napisano građanima Beograda, i to je bila akcija sa komunalnom milicijom vezano za sredstva javnog saobraćaja - dodaje Stamenković.

U vozilima javnog prevoza, kafićima, restoranima, parkovima, poštovanje mera prati dvadesetak patrola beogradske Komunalne milicije koje, za sada, kršenje mera mogu samo da konstatuju a ne i da kažnjavaju.

Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne milicije u Beogradu, kaže da su konstatovali da se u prethodnom periodu građani "vrlo malo” pridržavaju mera, pogotovo kada su u pitanju mere lične samozaštite, odnosno nošenje maski i ograničenja broja ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru.

- Trenutno, mi smo mogli samo da upozorimo, da ukažemo na obavezu poštovanja, ali ne i da represivno reagujemo na te najneodgovornije - napominje Šekularac.

Izvor: Politika.rs/Beta/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još