IMA ŽRTAVA: Teroristički napad u Beču u blizini sinagoge, ceo grad pod opsadom

- Tokom večerašnjeg napada u Beču ubijen je jedan prolaznik, kao i jedan napadač, a ima i više povređenih - izjavio je portparol policije Harald Seres. On je izjavio da je policija uspela da ubije jednog osumnjičenog za oružani napad u centru Beča, a kod njega je nađena "duga cev".

Kada je reč o identitetu ubijenog, rekao je da je u toku istraga i da ne može ništa da kaže o tome, kao ni o pozadini napada, koji je počeo oko 20 časova. Preneo je da je bilo šest mesta na kojima se pucalo u blizini ulice u kojoj se nalazi bečka sinagoga.

Iz Udruženja bečkih bolnica saopšteno je da je u bolnice doveženo 15 povređenih, od kojih je sedam teško povređeno, među kojima i jedan policajac. Ukazao je da je policijska akcija još u toku i apelovao na građane da ne izlaze iz kuća, a onima koji se nalaze u nekom ugostiteljskom objektu da iz njega ne izlaze do daljnjeg.

U centru Beča večeras su ispaljeni hici kod sinagoge, a mediji navode da je napadač pucao na policajca koji je čuvao sinagogu i da je on životno ugrožen. Policija je potvrdila da se radilo o napadu na sinagogu i da je u toku velika intervencija u centru Beča i zamolila građane da izbegavaju centar grada.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, posle sastanka kriznog štaba, izjavio je da su atentatori u centru Beča pucali na ljude koji su sedeli u kafićima.

- Pucano je na ljude u lokalima, posebno na osobe koje su sedele u baštama - izjavio je on.

Ludvig je izjavio da je zaprepašćen napadom i da postoji tesna saradnja policije sa gradskim vlastima i gradskim organizacijama sa ciljem da se pronađu napadači. Gradonačelnik je preneo da je ubijen jedan od atentatora i da se njegov identitet proverava, kao i da se proverava i informacija da je opasan bombaškim pojasem.

Ludvig je kazao da je među ubijenim i jedan civil i da ima ima 15 ranjenih lica.

- U ovom trenutku to tretiramo kao teroristički napad - rekao je Nehamer, prenosi Rojters.

On je naveo da je jedan napadač mrtav, dok je drugi u bekstvu, a u toku je opsežna policijska akcija. Lokalni mediji su preneli da je poginulo više osoba, ali za sada to niko nije zvanično potvrdio.

U centru Beča prisutne su velike policijske snage i više kola hitne pomoći.

Lokalni mediji javljaju i da se jedan od napadača navodno razneo eksplozivom. U razmeni vatre koja se dogodila u širem centru grada više osoba je povređeno, navodi "Rojters".

Interna bezbednost jevrejske zajednice u Austriji pozvala je sve Jevreje da ne napuštaju svoje stanove i kuće.

Izvor: rts.rs/Tanjug/rtv.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još