"Salford" kriv za cenu mleka

U vlasništvu fonda udeo od 85 odsto na tržištu dugotrajnog mleka. Monopol može lako da se dokaže, a Ministarstvo trgovine trebalo bi da uradi analizu. Sistem premiranja ne može biti razlog za poskupljenja

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković ocenila je da je uzrok povećanja cena mleka u Srbiji monopol "Salfordovih" mlekara. 

- Mlekare u vlasništvu tog fonda imaju udeo od 85 odsto na tržištu dugotrajnog mleka. Ono što mlekare plaćaju prerađivačima nije uzrok povećanja cena mleka - rekla je Dulić-Marković agenciji Beta. U vlasništvu investicionog fonda "Salford" su Novosadska mlekara, Mlekara "Subotica" i "Imlek" s pripojenim mlekarama "Zemun“ i "Impaz", koje posluju u okviru "Denjub fudz grupe". Prema rečima Ivane Dulić-Marković, cene koje se plaćaju proizvođačima jesu porasle u poslednje vreme, ali su niže nego u Hrvatskoj. Ona je ocenila da je "Salfordov" monopol lako dokazati i da bi Ministarstvo trgovine trebalo da uradi analizu. Istakla je ida Ministarstvo poljoprivrede ima uvid u podatke o otkupu mleka, jer isplaćuje premije. Prema njenim rečima, sistem premiranja takođe ne može biti razlog za poskupljenje, dodajući da ne postoji nijedan ekonomski razlog da država premira "Salford". 

- Premije, kada se plaćaju, idu prerađivaču, a ne proizvođačima mleka. U ovom trenutku državi nije u interesu da premira mlekare, jer postoji monopol Salforda - rekla je Dulić-Marković. Kompanija "Imlek", Mlekara "Subotica“ i Novosadska mlekara povećale su 1. decembra velikoprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda. Direktor korporativnih poslova "Denjub fuds grupe" Rade Pribićević izjavio je da je to treće poskupljenje u poslednja četiri meseca. "Imlek" je povećao velikoprodajnu cenu litra svežeg mleka za 5,5 dinara (na 52 dinara), dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti sa 59 na 63 dinara, a litar jogurta za četiri dinara (na 66 dinara). Maloprodajna cena litra pasterizovanog mleka s porezom na dodatu vrednost (PDV) i maržom od 10 odsto u prodavnicama povećana je na oko 62 dinara, a litar dugotrajnog mleka prodaje se za oko 80 dinara po litru.

("Pregled")

Pogledajte još