SPREČITE UPALE, INFEKCIJE I BUBULJICE: Zašto je hamamelis dobar za lice?

Hamamelis je jedan od sastojaka koji imaju veoma široku primenu. Pored toga što ublažava ujede insekata i sprečava nastanak infekcija i bubuljica, odličan je za tretiranje masne kože. Grančice i kora te biljke sadrže lekovite sastojke koji, kada se ekstrahuju i destilišu, stvaraju bistri, mirisni ekstrakt. Hamamelis se može naći u najrazličitijim vrstama proizvoda za lice i telo, tonicima, serumima, kremama, sredstvima za čišćenje lica...

Hamamelis je pogodan za sve tipove kože, ali ne preterujte s njegovom upotrebom. Prekomerno korišćenje može isušiti kožu, a to je ono što nikako ne želite. Da bi vašu kožu učinio zdravom, morate da odaberete formulu koja odgovara vašem tipu kože. Oni sa osetljivom kožom treba da pronađu kombinaciju hamamelisa i aloje ili ružine vodice. Za kožu sklonu aknama, preporučuju se formule koje sadrže kombinacije sa salicilnom ili glikolnom kiselinom. Oni sa veoma osetljivom kožom treba da izbegavaju hamamelis. On može izazvati iritacije i kontaktni dermatitis (sadrži tanine i eugenol koji mogu izazvati alergijske reakcije).

Budite oprezni! Ne zaboravite da pre prve upotrebe uradite brzi test. Nanesite proizvod na podlakticu ili vrat i tek kad se uverite da nema reakcije, počnite sa korišćenjem.

Čisti kožu

Koristite ga kao tonik ako imate normalnu ili masnu kožu. Njegova antiseptička svojstva pomažu u uklanjanju bakterija.

Uklanja prekomernu masnoću

Hamamelis pomaže u uklanjanju viška ulja, što ga čini odličnom opcijom za masnije tipove kože. Da biste sprečili prekomerno isušivanje kože, nakon upotrebe hamamelisa uvek koristite neku hidrantnu kremu.

Pomaže u lečenju akni

Bez obzira da li ste trudni (pa ne možete da koristite druge proizvode za borbu protiv akni poput retinoida i salicilne kiseline) ili ste samo zagovornik prirodih preparata, akne možete tretirati hamamelisom. Zbog svoje sposobnosti uklanjanja ulja i smirivanja upala, to je odlična opcija.

Sprečava upalu kože nakon brijanja

Protivupalna svojstva veštičjeg lešnika su spas za bikini područje. On sprečavanje upalu folikula dlake i pomaže u lečenju postojećih. Nakon brijanja, nanesite ga preko sveže obrijane kože kako biste je umirili.

Umiruje ujede insekata

Njegova antiinflamatorna svojstva čine ga odličnim sredstvom protiv svraba kod uboda insekata.

Sužava pore i smanjuje crvenilo

Hamamelis pomaže u stezanju krvnih sudova, što smanjuje crvenilo i sužava pore.

Bori se protiv infekcije

Veštičji lešnik na koži deluje kao zaštitna barijera, sprečavajući štetne supstance da uđu u ćelije kože. Pored toga, pomaže u ubijanju bakterija i smanjuje upalu.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još