Evakuacija iz Libije redovnom linijom Jata

BEOGRAD, 24. februara 2011. (Beta) - Državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Mirko Stefanović najavio je da će u četvrtak redovnom linijom Jata iz Tripolija za Beograd biti evakuisa nova grupa srpskih državljana.

Stefanović je agenciji Beta rekao rekao da se na aerodromu u Tripoliju trenutno nalazi oko 10.000 ljudi i da će avion Jata biti spreman da u Beograd u četvrtak uveče preveze i nove grupe srpskih radnika koji dodju u glavni grad Libije.

Iz Ras Lanufa će u dogovoru sa Rusijom brodom biti evakuisano oko 300 gradjana Srbije. Iz grada Sirt ruskim avionom za Istanbul će biti prebačen 21 srpski radnik, i oni će biti evakuisani zajedno sa ruskim državljanima.

Aerodrom u Bengaziju ne radi, pa će izmedju 60 i 70 srpskih državljana iz tog grada biti evakuisano brodom u saradnji sa Turskom. Manje grupe srpskih gradjana trebalo bi da budu evakuisane u saradnji sa zemljama za čije firme rade, o čemu se razgovara sa Ministarstvima spoljnih poslova tih zemalja. "Od tih država tražimo da prilikom evakuacije prime i naše radnike. To su Velika Britanija, Austrija, Kipar. Razgovaramo i sa Grčkom preko koje se evakuišu kineski radnici", naveo je Stefanović

Pogledajte još