RECEPT DANA: Hrskavi arančini

Sastojci (za 4 loptice):

- 200 g pirinča (arborio ili kočanski)
- 2 jaja
- prezle
- 300 ml ulja za prženje
- mocarela

Sos:

- 200 g pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- sveža mirođija prema ukusu
- 1 manja šargarepa
- 3 veća pelata iz konzerve
- so i biber prema ukusu

Priprema:

Pirinač dobro isprati i skuvati (1:2 pirnač:voda). Skuvan pirinač ostaviti da se ohladi. Za to vreme na ugrejanom ulju izdinstati sitno seckan crni luk, dodati na listiće isečene pečurke, posoliti i nastaviti sa dinstanjem. Kada pečurke omekšaju dodati rendanu ili sitno seckanu šargarepu i usitnjeni pelat, pa nastaviti kuvanje dok se sve ne sjedini tj. potrebno je da bude potpuno gust, kao ragu. Na kraju dodati seckanu mirođiju i biber, prema ukusu.

Nakvasiti šaku vodom ili namazati sa malo ulja i uzeti pirinač, a drugom rukom praviti udubljenje (kao za knedle sa šljivama) i puniti sosom i komadićem sira. Zatim, dobro zatvoriti i oblikovati lopticu veličine pomorandže. Pripremljene loptice valjati u umućena i posoljena jaja, a zatim u prezle i pržiti u ugrejanom ulju. Ulje nikako ne sme biti vrelo. Naljbolje je koristiti manje i dublje posude tako da se mogu pržim po dve loptice u isto vreme, da temperatura ulja ne bi puno oscirilrala i kako bi loptice bile potpuno prekrivene uljem.

Kada dobiju zlatno-braonkastu boju (nakon 7-8 minuta prženja) izvaditi ih iz ulja i ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće. Služiti toplo.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još