Doprinosi premali za penzije

Obavezno penzijsko osiguranje u Srbiji ima tendenciju opadanja, jer doprinosi zaposlenih nisu dovoljni da pokriju penzioni fond, ocenjeno je na konferenciji za novinare povodom šest meseci rada Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "Triglav penzija". Prema rečima direktora fonda Vojka Sakside, 40 odsto penzija u Srbiji izdvaja se iz državnog budžeta, a penzije iznose 53 odsto prosečne plate, iako je zakonom propisano da taj iznos ne sme biti manji od 60 odsto. 

- U takvoj situaciji treba navesti ljude da razmišljaju o svojoj budućnosti, a poslodavce da vode računa o svojim zaposlenima i počnu da im uplaćuju sredstva u fondove dobrovoljnog penzijskog osiguranja - naglasio je on. 

Izdvajanje od plate ili nekog drugog izvora za penzije u Srbiji je još uvek samo dobrovoljno i zato je neophodno, pored obaveznog, uvesti drugi stub − obavezno dodatno penzijsko osiguranje, rekao je Saksida, dodajući da u Srbiji trenutno ima 150.000 korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova. On je objasnio da član fonda "Triglav penzija" može biti svako domaće i strano lice. Minimalni iznos penzijskog osiguranja je osam odsto minimalne bruto zarade u Srbiji, a uplaćeni penzijski doprinosi konvertuju se u investicione jedinice. Na iznos do 3.000 dinara ne plaćaju se socijalni doprinosi niti porez na dohodak građana, bez obzira na to da li je obveznik uplate fizičko lice ili poslodavac. "Triglav penzija" je sedmi dobrovoljni penzijski fond na srpskom tržištu i predstavlja prvu grinfild investiciju slovenačke finansijske grupacije "Triglav" u Srbiji. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još