OD BEZAZLENIH DO OZBILJNIJIH PROBLEMA: Šta o zdravlju govore crvene oči?

Ako su oči ogledalo duše, crvene oči, tj. zakrvavljene beonjače su ogledalo zdravlja. One pokazuju da se nešto događa ili sa vašim očima ili u drugom delu tela.

Oči obično pocrvene jer se krvni sudovi na površini oka prošire ili upale, a postoji mnoštvo razloga zbog kojih se to događa.

Ako su oči crvene, otečene, suzne ili vas svrbe, posetite lekara. U zavisnosti od uzroka, za lečenje se koriste veštačke suze, antibiotske kapi, antihistaminici… Ponekad je uzrok crvenila pucanje kapilara ili nedostatak sna, ali uzrok može biti i:

Alergija

Alergijski konjuktivitis je reakcija na nešto na šta ste alergični. Čest je kod ljudi sa sezonskim alergijama i obično se javlja kada je koncentracija polena visoka. Neko ko je alergičan na životinjsku dlaku ili prašinu, imaće problem sa očima kada provodi vreme sa psom ili čisti kuću. Alergeni u telu proizvode histamine, koji potom izazivaju upale. Za razliku od virusnog i bakterijskog konjunktivitisa, alergijski nije zarazan.

Crvenilo će početi da nestaje kada više ne budete izloženi onom što vam smeta, ali to može potrajati. Da biste ubrzali stvari, isperite oči vodom ili na njih stavite hladan oblog. Kapi za oči protiv alergije mogu pomoći, kao i neki antihistaminik.

Alkohol

Ako ste ikada popili previše alkohola i primetili da su vam beonjače zakrvavljene, onda ste iskusili alkoholni efekat na oči. Evo šta se dešava: alkohol uzrokuje širenje sićušnih krvnih sudova na očima, pa kroz njih protiče više krvi. Što više pijete, crvenilo se više primećuje. U smanjenju crvenila pomoći će kapi za oči, a krvni sudovi će se vratiti u normalu kada alkohol izađe iz tela. Imajte u vidu da je neumerena konzumacija alkohola izuzetno štetna za ceo organizam.

Infekcije

Bakterijska infekcija

Bakterijska infekcija koju najčešće uzrokuju streptokoke ili stafilokoke čest je uzrok crvenila očiju. Kao i kod virusnog konjunktivitisa, dobra higijena je važna kako bi se sprečilo prenošenje bakterije na nekog drugog. Često perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi i izbegavajte dodirivanje ili trljanje očiju, deljenje peškira, šminke i naočara. Antibiotske kapi koje će vam pomoći prepisuje lekar.

Virusna infekcija

Crvenilo očiju je ponekad posledica virusne infekcije. Posetite oftalmologa koji će vam odrediti terapiju, a do tada podignite higijenu na viši nivo.

Prehlada

Čest uzrok konjuktivitisa je prehlada (infekcija nosa ili grla). Ako vam curi nos, verovatno ćete ga često brisati, a ako zatim protrljate oči, virus će se preneti na njih. Često pranje ruku mlakom vodom i sapunom je ključno.

Crvene oči – uzrok i lečenje

Problemi sa kontaktnim sočivima

Kontaktna sočiva mogu sprečiti da dovoljno kiseonika dođe do vaših očiju, pa one postaju krvave. Ako sočiva nosite predugo ili tokom spavanja, mogu nastati crvenilo, infekcije i problemi sa rožnjačom. Pažljivo pratite uputstva za korišćenje sočiva, pravilno ih čistite i izvadite pre nego što zaspite. U međuvremenu, kapi za oči mogu ublažiti crvenilo i iritaciju.

Suvo oko

Suzne žlezde u očima neprestano proizvode suze (ne samo kada plačemo). Kada suze ispare prebrzo ili ih nema dovoljno, to može dovesti do upale. Na suvo oko utiče i predugo gledanje u monitor ili telefon. Ponekad, suvo oko je posledica sistemske bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Glaukom

Glaukom je niz bolesti koje oštećuju optički nerv, često kada se zbog nakupljanja tečnosti na oko vrši prevelik pritisak. Jedan od prvih znakova jedne vrste glaukoma je crvenilo. Ovo stanje je retko, ali se brzo razvija i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.