SPOJILA NESPOJIVO: Ana Rucner u Beogradu premijerno promoviše svoj novi singl "Esma"

Virtuozna crossover violončelistkinja Ana Rucner upravo završava snimanje svog novog albuma kojim će da iznenadi mnoge koji prate njen rad – posle šest klasičnih i crossover albuma, Ana se predstavlja u etno i world music izdanju, a pesma koju premijerno predstavlja u Beogradu i kojom najavljuje album je vesela i dinamična romska pesma "Esma".

Zagrepčanka Ana Rucner iza sebe ima bogatu, dvadesetogodišnju karijeru u toku koje je održala koncerte u čitavoj Europi, Americi, Australiji, Ujedinjenjenim Arapskim Emiratima i Indiji, a iza nje su i vrlo uspešne koncertne turneje u Kini.

Iako u Hrvatskoj uživa status jedne od najpoznatijih i najtraženijih klasičnih i crossover muzičkih umetnica, u Srbiji tek sada izlazi na scenu i to u velikom stilu - predstavljajući se u potpuno neočekivanom izdanju!

Njena nova pesma, "Esma", kojom najavljuje i novi album, inspirisana je kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom, a uz romski duvački orkestar, Ana Rucner pored maestralnog izvođenja na violončelu istovremeno i peva na romskom jeziku!

- Iako me svi povezuju s klasikom, moja duša oduvek naginje muzici koja je prepuna istinske strasti, čežnje, ritma, muzike iz naroda - otkriva Ana Rucner, koja je violončelo prvi put u ruke uzela još kao mala devojčica, s nepunih 7 godina, uz majku Snježanu, takođe violončelistkinju i rođenu Beograđanku.

- Odrasla sam u porodicu poznatih klasičnih muzičara, gudača. Ali, ceo život sam gledala majku koja bi posle svakog klasičnog koncerta, na after party-ju, izvadila čelo i zasvirala Oči Čornije, Čaje Šukarije i slične divne numere i napravila lom! Ova mi je muzika u krvi! - priča tridesetsedmogodišnja akademska muzičarka i profesor violončela.

- Album smo pripremali pune tri godine, polako, uz puno ljubavi i čekao je svoj pravi trenutak koji je napokon stigao! Nastao je u saradnji s producentom Zlatkom Timotićem u njegovom studiju u Beogradu. Zlatko je zajedno sa mnom i za mene strpljivo stvarao predivne, autorske pesme preplavljene emocijama i inspirisane etno i starogradskom muzikom. Uz "Esmu", na njemu će se naći i pesme inspirisane makedonskom, bugarskom i drugom etno muzikom - tumači Ana Rucner, koja je celog života odrastala uz muziku.

Inače uz majku Snježanu, violončelistkinju, otac Dragan i brat Mario sviraju violu, a uz Aninu uspešnu karijeru, njeni roditelji vode svoj orkestar - Rucner String Quartet. Iako je ljubav majku Snježanu kao vrlo mladu devojku odvela u Zagreb gde je i ostala i osnovala porodicu, Ana je mnogo vezana za Beograd.

- Volim Beograd i često sam ovde, a otkako sam počela da pripremam ovaj album, dolazila sam često, kad god mi je radni ritam to dozvolio. Sa poslednje turneje u Kini s radošću sam jurila za Beograd, jer su me ovde čekale i nove pesme. Posebno volim Kalemegdan, ali i Skadarliju, gde je i moj deda nekada svirao violinu - nastavlja ova vrhunska umetnica koja svojom harizmom i autentičnim, strastvenim scenskim nastupom zaista obara s nogu.

Uz promociju "Esme" s kojom je upravo započela, početkom 2021. Anu Rucner očekuju zahtevni nastupi u Las Vegasu i turneja u Kini već u januaru, a na proleće je očekuje njen prvi koncertni nastup i promocija u Beogradu za koju već počinju pripreme.

- Violončelo - to sam ja. Volim slobodu u muzici i to najviše pokazujem ovim pesmama i albumom. Verujem da će moji beogradski fanovi i publika to najbolje prepoznati! - zaključuje Ana Rucner.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još