Djelić: Formirana radna grupa za praćenje bezviznog rezima

BEOGRAD, 26. februara 2011. (Beta) - Vlada Srbije formirala je radnu grupu koja će pratiti sprovodjenje bezviznog režima u šengenskom prostoru, a cilj je sprečavanje odlaska većeg broja nelegalnih migranata iz Srbije u zemlje članice EU, izjavio je potpredsednik vlade Božidar Djelić.

U intervjuu za Politiku od subote, on je rekao da je na čelu tog tela načelnik pogranične policije Nenad Banović, a članovi su predstavnici 10 ministarstava, kao i Kancelarije za evropske integracije i Komesarijata za izbeglice.

"Ta grupa će pratiti sve statistike sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i sa zemljama članicama šengenskog prostora, tako da možemo blagovremeno da uočimo gde se i u kojoj formi eventualno pojavljuje problem nelegalnih migracija", kazao je Djelić.

Prema rečima potpredsednika vlade, radna grupa biće i u kontaktu s nadležnim organima kako bi preduzela i represivne mere u saradnji s ministarstvom unutrašnjih poslova protiv grupa koje organizuju odlazak nelegalnih migranata u zemlje EU.

Djelić je naveo da nije na vidiku nikakva odluka u EU o suspenziji bezviznog režima, ali da će krajem godine verovatno doći do promene regulative koja se odnosi na "beli šengen".

On je precizirao da takva regulativa znači da će jedan broj članica šengenskog prostora moći da inicira privremenu suspenziju bezviznog režima za zemlju iz koje stiže veliki broj nelegalnih migranata.

"Nije Srbija ta na koju se, pre svega, misli. Ali sigurno je da Srbija mora da ima veliki dozu predostrožnosti", naveo je Djelić.

Pogledajte još