LOKACIJA NA KOJOJ NE PRETI OPASNOST OD ZARAZE: Za 125.000 dolara podmornicom do "Titanika"

Pandemija je možda zaustavila turističku industriju, ali oni sa dubljim džepovima će naredne godine moći da obiđu jednu lokaciju gde im neće pretiti opasnost od zaraze novim koronavirusom – olupinu "Titanika".

Od kada je "brod koji ne može da bude potopljen" potonuo, nakon što je udario u ledeni breg 1912. godine, olupinu "Titanika" posetilo je nekoliko stotina ljudi, uključujući i filmsku ekipu Džejmsa Kamerona.

Naredne godine, kompanija "OceanGate Expeditions" planira da se vrati na lokaciju gde počiva "Titanik" i započne seriju istraživačkih ekspedicija od maja do septembra, tokom nekoliko godina.

Na svojim putovanjima do olupine kompanija će napraviti mesta i za goste koji bi želeli da je vide, a imaju dublje džepove.

Stokton Raš, predsednik kompanije, kaže da su zajedno sa Nasom i "Boingom" osmislili i napravili podmornicu od ugljeničnih vlakana zvanu "Titan", koja može da zaroni na dubinu od četiri kilometra i ima kružni prozor od 36 centimetara kroz koji putnici mogu da posmatraju sve oko sebe.

Podmornica će nositi pet osoba – pilota, naučnika i tri, kako ih nazivaju, "specijalna gosta" od kojih će svako platiti 125.000 dolara za osmodnevnu avanturu.

Cilj misija je naučnoistraživački, a Raš ističe da žele da ispitaju način na koji brod tokom vremena propada, dokumentuju hiljade predmeta oko olupine i popišu više od 300 vrsta životinja kojima je "Titanik" sada dom.

Izvor: RTS
Foto: TheBaconWagoneer - YouTube/PrinitScreen

Pogledajte još