Bez uvodjenja bankarskog poreza

BEOGRAD, 27. februara 2011. (Beta) - Zemlje regiona, kao ni Srbija, ne planiraju da uvedu bankarski porez po uzoru na Madjarsku, rečeno je agenciji Beta u nadležnim institucijama tih zemalja.

O uvodjenju takozvanog poreza na banke se najviše pričalo u Hrvatskoj gde je premijerka Jadranka Kosor upozorila banke da će im uvesti taj porez, ako ne smanje kamate, dok u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji ne razmišljaju o ovodjenju tog nameta.

Ni u Srbiji, kako je ranije rečeno u Narodnoj banci i u Udruženenju banaka nema inicijativa za uvodjenje tog poreza, jer država nije pomagala bankarski sektor u vremenu krize.

Porez na banke uvela je sredinom prošle godine Madjarska, a sada o uvodjenju tog poreza razmišljaju i pojedine zemlje EU, posebno one kojima je država pomagala u vremenu krize.

Predsednik Udruženja banaka Hrvatske Zoran Bohač kazao je agenciji Beta da je u godinama krize bankarski sektor imao stabilizirajući karakter te da ne treba uvoditi taj porez, a , jer bi povlačenje kapitala stvorilo pritisak na valutu te zemlje - kunu.

U Centralnoj banci BiH (CBBiH) smatraju "da nije dobro uvoditi dodatne poreze, jer bi se, u krajnjoj varijanti, to ponovo prevalilo na klijente i poskupilo kapital u BiH".

Pogledajte još