Začarana

Boks ofis liste su (opet) pale na Dizni-magiju! Ali, nisu blaga subverzivnost i "porodična toplina" najmoćnije čini ovog filma, već Ejmi Adams

Raspevana kao Meri Popins, neodoljiva kao Eni, naivna (i odevena) kao niko u Njujorku i... jure je čak dva frajera?! Iz Andalazije, kroz kanalizaciju do Menhetna. Da, to je život princeze iz bajke u 21. veku. Ili nije? Sve zavisi koliko vam se Dizni umešao u život.

Sviđalo se nama to ili ne, iz ove (kao odrasle) perspektive, Dizni se zaista dosta mešao u naše živote. Kako su kul nekad bili klinci koji su sa (dalekog) zapada dobili original pernicu s Mikijem... Pa, kada su se u Beogradu prvi put zavrtele video-kasete, a na njima Diznijevi klasici... Po ceo dan "’Knjiga o džungli’", "Fantazija"...

Međutim, Dizni je bio kratka stanica pre bezbroj jednako magičnih koje su usledile. "Štrumpfovi", "Snorkijevci", "Lolek i Bolek", "Blufonci", "Evoksi", "Hi Men", "Cipelići", "Profesor Balatazar"... Pardon, gospodine Dizni, krenuli smo dalje.

Danas, 2007. godine, Dizni više nije sam. Tu je Pixar da spreči moguću seriju kreativnih fijaska, poput ko-zna-kojeg dela "Aladina" i stvori nešto magično kao "Mućkalica" (Ratatouille). U isto vreme studio "Walt Disney Pictures" nastavlja tradiciju "filmova za celu porodicu", među kojima je po mnogo čemu najsvežije ostvarenje upravo "Začarana" (Enchanted).

Klasična (očaravajuće ljigava) Diznijeva bajka sreće moderni Njujork u priči o lepoj, raspevanoj, optimističnoj princezi Žizel (nije Bundšen, jer princezama ne treba prezime), koju zla kraljica, iz animiranog, ubacuje u današnji, okrutni svet. Tu su, naravno, i frajeri – jedan princ iz bajke i jedan princ s diplomom pravnika. Ah, agonija odlučivanja!

Ali, "Začarana" definitivno nije agonija. Prvih desetak minuta klasične, rukom crtane bajke, predivno natrpane Dizni-klišeima, jednostavno rastope od smeha. Naivna devojka krupnih očiju iz kućice na drvetu, koja spontano zapeva "True Love's Kiss", dok čeka hrabrog princa Edvarda da se izbori sa zelenkastim baukom, koji eto, "slučajno", pravi karambol u (Diznijevoj) idili. Hm, samoironija?! Da li to diznijevci pokazaju hrabrost sa scenarijem Bila Kelija? Ili možda samo koriste ono što već imaju, bez obzira na kontekst? Sasvim nebitno – vrlo je zabavno.

Iz šarene bajke i druženja sa zečevima, vevericama i šumskim ptičicama, kroz kanalizaciju, do sivog Njujorka osvetljenog bilbordima, gde niko ne živi "srećno i dugovečno", a jedini životinjski prijatelji su pacovi, golubovi i bubašvabe. Ipak, Žizel na svet gleda širom otvorenih očiju (bukvalno) i dok luta Njujorkom, kao Lili Alen Londonom u spotu LDN, pred njom sve menja boju.

Potpuno neodoljivo – zahvaljujući isključivo mladoj, talentovanoj glumici Ejmi Adams, koja poseduje sve atribute prave zvezde ovog žanra poput Džuli Endrjuz, koja ovde ima ulogu naratora. Ovo je apsolutno Ejmin film i zato scenario, koji je sve najbolje ispucao već u trejleru, može sebi da dozvoli luksuz prosečnosti. Ona, zajedno s raskošnom produkcijom i nedostatkom inteligentne porodične zabave u bioskopima, obezbeđuje "Začaranoj" višenedeljno prvo mesto na boks ofis listi.

Patrik Dempsi ovog puta ne nosi beli mantil kao u seriji "Grey’s Anatomy", već ogorčen stav prema životu u kome "prinčevi ne dolaze da spasu svoje princeze". Nije nas baš ubedio, ali scenario mu i ne daje previše mogućnosti da to učini. U isto vreme, princ Edvard tako savršeno ništa ne shvata, ali zato super peva, šljašti belim zubima i velikim mačem. Džejms Mersden – uvek zloća ili uobraženi dasa i zato ga volimo.

Pored Ejmi, Dempsija, Mersdena, Suzan Sarandon, Timotija Spala i najbitnijeg od svih – Menhetna, reditelj Kevin Lima nije imao previše posla. Ipak, napravio je nekoliko prelepih scena u kojima zasluge deli s koreografima i kompozitorima.

"Začarana" je zabava po definiciji! Čak i kada uhvati neizdrž od nedostatka humora, koji vrhunac doživljava u trejleru, ostaje se do kraja da bi se videlo ko će s kim u kojoj bajci završiti. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još