SPREMNI DOČEKAJTE ZIMU: Podignite imunitet uz domaći čaj od šipka

Šipak (šipurak), biljka koja je poznata po svojoj lekovitosti i primeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sirupi, sok, likeri, a veoma je poznat i čaj od šipka, konji je fenomenalna preventiva infekcijama kojima smo svi skloni na jesen i tokom zime.

Pošto je poznat kao obilje vitamina C, šipak tj. čaj od šipka je jedan og glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet, stoga je neizostavan u zimskim mesecima. Veoma prijatnog, diskretno kiselkastog ukusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u semenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K i već pomeniti vitamin C.

Veoma je važno i istaći da se C vitamin prilikom kuvanja čaja šipka ne gubi, kao što je čest slučaj kod većine čajeva. Takođe, treba napomenuti i značaj semenki iz šipka jer u kojoj se nalazi većina svih već gore navedenih minerala, vitamina i kiselina, dok su oko 10 procenta masnoće i ulja.

Što se tiče nutritivnih vrednosti čaja od šipka (suvog šipka) količina belančevina i masti je mala, za razliku od sveže biljke. Ipak, najviše sadrži ugljene hidrate, dok saharoze ima u maloj količini. Čaj od šika nije poznat kao alergen, jer ne sadrži otrove u sebi, a nuspojave se samo mogu javiti ako se konzumira u prevelikim količinama.

Kao što smo već pomenuli, ovaj napitak zbog svoje bogate količine vitamina C dobar je za opšte zdravlje, jer jača imunitet, kao i to da osvežava i dobar je protiv iscrljenosti organizma i umora.

Veoma dobro utiče i na organe za varenje (na njihovu sluzokožu) i za dijareju, a sprečava krvarenje i upalu desni. Takođe dobar kod prehlade i zaustavljanja kašlja, Preporuka je i da ga dojilje piju, jer će povećenjem vitamina C u mleku povoljno uticati na zdravlje i razvoj njihove bebe.

Voćne kiseline iz šipka dobro utiču na pospešivanje izbacivanja tečnosti iz organizma (dakle, sprečava zadržavanje vode u organizmu), pa je stoga dobar i u borbi protiv infekcija i upala.

Čaj od šipka dobar je u prevenciji upale bubrega i mokraćnih puteva, kod nastanka kamena i peska u bubregu, kod bola i smetnje želuca i stomaka, leči gastritis, ublažuje reumu a i protiv nervoze je odličan.

Ovaj čaj je uspešan u čišćenju krvi i kod lečenja anemije (malokrvnosti), a i snižava holesteror. Takođe, zbog niskog nivoa sadržaja šećera pogodan je i za dijabetičare. Pošto je odličan detoksikator organizma, on podmlađuje. Ubrzavajući metabolizam, smanjuje apetit, pospešuje mršavljenje i reguliše hormone u organizmu.

Foto: Ilustracija/Unsplash.com

PRIPREMA (SUŠENJE) ŠIPKA ZA DOMAĆI ČAJ

Preporuka je da se plod šipka bere kada čvrst, sjajan, zreo i dok je crven. Izbegavati potamnele i smekšane plodove. Potom, te plodove sušiti cele ili eventualno sušiti ih prerezane po dužini. U slučaju da želite da ih prerežete, njih treba očistiti od semenki, a potom dobro oprati i samleti. Da biste odstranili beličaste dlačice koje su oko semenke, radite to sa rukavicama, jer dlačice mogu izritirati kožu.

Osušene plodove šipka (čaj) čuvati u hladnom, tamnom i suvom mestu, u vrećicama od prirodnog materija (lamenene, pamučne, itd.), da ne bi ovaj čaj izgubio na kvalitetu i svojoj efikasnosti. Takođe, preporuka je da se čaj čuva na ovakav način maksimalno godinu dana.

Proključalom vodom preliti osušeni šipak i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Potom procedite i čaj možete konzumirati. Dozvoljeno je piti tri do četiri šolje čaja na dan. Prepuruka je da to bude u odnosu 1 kašičica šipka na 200 mililitara vode.

Izvor: Stil.kurir.rs/Kodren.com
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još