ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kako prekid sna utiče na raspoloženje?

Stručnjaci se često bave time, kada je najbolje vreme za spavanje, kako dnevne obaveze utiču na kvalitet sna i da li prekidi sna u toku noći imaju određeni uticaj na nas.

Rezultati istraživanja su pokazali da prekidanje sna ima veoma negativan efekat na nas posle buđenja i da je gore tako spavati nego spavati vremenski kraće. Razlozi za prekidanje sna mogu biti različiti: od zdravstvenih, preko neočekivanih, a najčešće se budimo sami u toku noći kada imamo osećaj da ćemo zakasniti ili se bojimo da ćemo se uspavati i da nećemo ustati na vreme.

Isprekidan san je najveći razlog za neraspoloženje od ranog jutra. Koliko god da nam se čini da se zbog manjka sna možemo tako osećati, naučnici su došli do zaključka da je ipak prekidanje sna jači uzrok neraspoloženja. Istraživanje je uključivalo 62 osobe koje su bile izlagane različitim uslovima za spavanje. Nakon tri uzastopne noći, koliko je trajao eksperiment, učesnici su bili izloženi prisilnim buđenjima nekoliko puta u toku noći ili su kasno odlazili na spavanje.

Upravo se tako došlo do zaključka - na koji način prekidanje sna utiče na raspoloženje, a kako kasno odlaženje na spavanje utiče na naš organizam. Prekidanje sna veoma je stresno za naš organizam koji se zbog toga ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna na način na koji bi trebalo - što dovodi do značajnog pada dobrog raspoloženja.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.