ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Blizu smo katastrofe, Beograd bez slobodnog mesta za kovid pacijente

Prema jučerašnjem preseku, Srbija je zabeležila rekordan broj novozaraženih i preminulih lica. Nekoliko opština već je proglasilo vanrednu situaciju, dok se neke spremaju da to učine.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je na sednici Kriznog štaba razmatrano ono što je neophodno.

- Da se definišu izolacija, karantin, prevoz kao i lična razna ograničenja koja se moraju poštovati. Definisane su nadležnosti inspekcije, a to je suština izmena koje su dosta lakše i omogućuju svima da rade svoj posao - rekao je Kon za Kurir TV.

On je rekao da je do toga trebalo da dođe znatno ranije.

- Mi očigledno još ne razumemo situaciju, osvestiće nas tek povećan broj smrtnih slučajeva. Mi u Beogradu smo blizu katastrofalne sitacije - kazao je Kon.

Kako je dodao, ne očekuje da će se situacija sama od sebe razrešiti.

- To može samo prekidom ličnih kontakata koje traži energične mere.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone i istakao da je krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata.

Lončar je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljala o Izmenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

- Niko nije ostao nezbrinut, ali jedan deo pacijenata je u bolnicama po Srbiji - kazao je Lončar i dodao da su otvoreni novi kapaciteti, kao i da se kapaciteti u banjama pretvaraju u kovid bolnice.

Lončar ističe da retko koji sistem funkcioniše tako da može da sve građane zbrine u istom trenutku jer se radi dnevno o hiljadama ljudi, a da uz kovid pacijente, moraju se zbrinuti i pacijenti koji nisu pozitivni, ali boluju od drugih bolesti, koje podseća Lončar, nisu prestale da postoje.

Istakao je da je suština u tome da građani moraju za jedan vremenski period da se odreknu nekih stvari na koje su navikli i naglasio da su najveći problem kada je u pitanju zaražavanje proslave, žurke i manifestacije sa mnogo ljudi, gde se ne nosi maska, a glasna je muzika pa jedni drugima šapuću na uvo.

Prema njegovim rečima, na taj način se najviše prenosi virus, a državi je cilj da smanji broj zaraženih.

- Ovo je krajnji momenat da ne pričamo mnogo, da budemo jedinstveni i da se privremeno odreknemo nepotrebnih kontakata. Dokazali smo da možemo da funkcionišemo, samo je potrebno da se pridržavamo par stvari i to na određeno vreme - kazao je Lončar i dodao da se pojavila i vakcina, koja će brzo dobiti dozvolu, što će biti spas za sve.

Kako je dodao, pre nekoliko dana potrebno je bilo uzdržavati se od nepotrebnih kontakata 10 dana, a sada s obzirom na to da je situacija pogoršana potrebno je najmanje dve nedelje.

- Što pre krenemo sa tim, brže ćemo izaći iz ovoga - kazao je ministar zdravlja.

Lončar kaže da je situacija sa koronom predugo traje i da svi imaju razumevanja da je strpljenje manje nego što je bilo na početku, ali ističe da bez obzira što niko ne voli da kažnjava, na drugi način nemoguće je zaštiti zdravlje i zdravstveni sistem i to zbog pet odsto neodgovornih građana.

- Ne postoje kapaciteti ni u jednoj zemlji koji mogu da prihvate sve ljude ako se ponašaju neodgovorno i zaraze se u isto vreme. Ne smemo da se opustimo zato što u nekim susednim manjim državama umire više ljudi nego kod nas. Ne možemo da budemo opušteni jer ako se budemo tako ponašali i mi ćemo doći u takvu situaciju - upozorio je Lončar.

Izvor: B92.net
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još