Libijski naftni šef:Proizvodnja nafte opala za oko 50 odsto

KAIRO, 28. februara 2011. (Beta-AP) - Šef libijske Nacionalne naftne kompanije Šukri Ganem izjavio je u ponedeljak da je proizvodnja nafte u toj zemlji opala za oko 50 odsto i dodao da je za strane radnike "bezbedno" da se vrate na bušotine posle masovnog egzodusa izazvanog nemirima u toj severnoafričkoj zemlji.

Ganem je to rekao posle haotičnih informacija vezanih za naftnu proizvodnju u Libiji, koja ima najveće afričke rezerve crnog zlata i jedna je od članica OPEK-a.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger rekao je takodje u pnedeljak da vlada libijskog lidera Moamera Gadafija više ne kontroliše najveća naftna postrojenja u zemlji, odnosno da su ona sada pod kontrolom njegovih protivnika.

Ganem, medjutim, tvrdi da vlada u Tripoliju i dalje čvrsto kontroliše naftna postrojenja u zemlji, od naftnih polja, preko rafinerija do naftovoda.

On je priznao, medjutim, da je proizvodnja na nekim poljima obustavljena, ali samo zbog odlaska stranih radnika.

"Naravno, došlo je do dramatičnog pada proizvodnje. Glavni razlog za to je panika stranih radnika, koji su osetili da moraju da odu. Mislim da će svi radnici biti bezbedni ako se vrate", poručio je Ganem.

Libija je do sada u proseku proizvodila dnevno oko 1,6 miliona barela sirove nafte, a oko 85 odsto njenog izvoza išlo je u Evropu.

EU je odlučila u pnedeljak da uvede embargo na prodaju oružja Libiji i da zabrani izdavanje viza i zamrzne imovinu libijskog vodje Moamera Gadafija i 25 njegovih najbližih saradnika ili članova porodice. Savet bezbednosti UN uveo je sankcije Libiji u subotu.

U Libiji više od deset dana besne demonstracije protiv Gadafijevog režima, u kojima je prema nekim izveštajima, poginulo više od 1.000 ljudi.

Pogledajte još