NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje iz Modriče na prvi samostalni svinjokolj

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelio još jedan ljubitelj ovog događaja, čiju priču prenosimo u celosti (ime poznato redakciji).

- Ako bih vam rekao da se sećam svakog svinjokolja lagao bih vas, ali se svakako sećam svakog dobrog pijanstava na tom svinjokolju. Pošto sam ja iz Modriče kod nas se i svinje prvo napiju pa onda krenu same pod nož. Šalu na stranu, ali u hladnoj Bosni koja čašica dobre kruške, loze ili dunje je obavezna i bez toga ne počinjemo dan, a kamoli svinjokolj - počinje priču naš sagovornik i nastavlja:

- Sećam se da smo se kum i ja veče pre tog svinjokolja toliko napili da nismo znali gde nam je kuća, niti kako se zovemo. Za ovo pijanstvo smo imali opravdan razlog koji je bio, ni manje ni više - prvo samostalno klanje svinje. Ja, momak sa svojih 26 godina i kum 28 godina ustajemo i spremamo se za svinjokolj. Mamurni sa toliko promila alkohola u krvi da bi mogli da idemo u stanicu milicije na trežnjenje bar dva dana. Stah koji je u momentu samog čina ovladao u meni bio je toliko jak da sam se u trenutku otreznio i shvatio da u ruci imam nož i treba da uradim sam čin svinjokolja.
Naravno, majka koja već kukumače i dere se da bacim nož jer ću tako samog sebe preklati, a ne svinju i otac već spreman da me udari u glavu ako umesto samog klanja, krene neka smešna i stresna scena. Kum nastavlja sa dolivanjem neke rakije, a ja kao da se budim iz sna sav krvav i pitam oca jel to to? Jel gotovo...? - seća se naš sagovornik.

- Naravno da svaki novi svinjokolj više nisam želeo da ja budem glavni akter i majstor, već je to bio čovek profesionalac koga sam uredno platio da obavi sav posao, a kako kod nas u Bosni dolikuje nastavio sam sa tradicijom dobrog svinjokoljskog pijanstva... - završava svoje sećanje naš čitalac iz Modriče.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije "Petrovaradin medija" u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.

Pogledajte još