RECEPT DANA: Cantuccini - italijanski tvrdi kolač sa bademima

Sastojci:

- 150 g badema
- 350 g brašna
- 180 g smeđeg šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- ½ kašičice soli
- 60 g maslaca
- 0,3 dl amareta ili ruma
- malo limunove kore
- 2 jaja

Priprema:

Polovinu badema grubo nasecite, a polovinu ostavite cele. Za testo za cantuccine prvo promešajte brašno, so, vanillin šećer i smeđi šečer sa korom od limuna. U sredini napravite udubljenje pa dodajte rastopljeni maslac, jaja i rum, odnosno amareto.

Umesite testo da bude jako lepljivo. U testo dodajte drobljene i cele bademe. Mešajte da se bademi ravnomerno rasporede. Gotovo testo uz pomoć brašna formirajte u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite barem sat vremena da odstoji u frižideru.

Zagrejte rernu na 200ºC. Testo podelite na dva dela i svaki deo razvijajte na pobrašnjenoj podlozi u 20-tak cm dugačku traku. Trake za cantuccine stavite jednu pored druge na papir za pečenju na pleh, te ih pritisnite dlanom da budu malo pljosnate.

Cantuccini se peku prvo oko 25-30 minuta, potom ih izvadite i pustite 20-tak minuta da se ohlade. Cantuccini se lakše seku nego režu nožem. Ohlađeni cantuccini se koso seku na 1 cm debele šnite, te se ponovno, na 150ºC prosuše iz povremeno okretanje. Moraju biti tvrdi kao dvopek i zlatno-smeđe boje. Cantuccini se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama, jer brzo omeknu.

Izvor: najboljeizitalije.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još