Rekonstrukcija kao spas vladajuće koalicije

BEOGRAD, 1. marta 2011. (Beta) - Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je u utorak da bi bez rekonstrukcije, šanse aktuelne vlade da sačeka jesen, a "kamoli" termin redovnih parlamentarnih izbora, bile minimalne.

"Rekonstrukcija je test za vladajuću koaliciju. Ako je tačno da su postigli dogovor onda to znači da su spremni izdrže i voze do kraja. Da nije bilo te spremnosti verovatno ne bi bilo ni rekonstrukcije", rekao je Vukadonović agenciji Beta.

Po njegovoj oceni, rekonstrukcija koja uključuje i redukciju, doneće pozitivne posledice "barem kratkoročno" za vladu i izvesno smirivanje i stišavanje unutarstranačkih strasti, ali neće doneti prevelike promene niti dramatično popraviti ili pogoršati rejting bilo koga na političkoj sceni.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je dogovor vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade postignut pošto ni jednoj od stranaka na vlasti trenutno ne odgovaraju vanredni parlamentarni izbori.

"Dogovor je postignut kako bi se kupilo vreme da ova Vlada obezbedi Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i tako ispuni jedno od najvažnijih predizbornih obećanja", kazao je Stanković agenciji Beta. On je naveo da je postizanje dogovora bilo možda i politički iznudjeno kako bi se neutralisali negativni efekti nedavnog "rata" u vladajućoj koaliciji.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović ocenio je da najavljeno smanjenje Vlade Srbije neće uticati na budžet i na njenu efikasnost. On je agenciji Beta rekao da smanjenje vlade neće uticati na smanjenje budjetske potrošnje, jer su u Srbiji najveći budžetski potrošaci fondovi - penzioni, zdravstveni, subvencije za javna preduzeća i ostali programi socijalne države.

Pogledajte još