Karlos Slim otvorio muzej sa 66.000 eksponata

MEKSIKO, 2. marta 2011. (Beta) – Najbogatiji čovek na svetu, meksički biznismen Karlos Slim, svečano je u Meksiku otvorio muzej Sumaja, u čijoj je zbirci 66.000 umetničkih dela, javile su svetske agencije.

Otvaranju muzeja, u kojem će ljubitelji umetnosti moći da uživaju u delima iz Slimove sbirke, prisustvovali su meksički predsednik Felipe Kalderon i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabrijel Garsija Markes. Smešten u zapadnom delu Meksika, u asimetričnom zdanju prekrivenom sa 17.000 šestougaonika od aluminijuma koji reflektuju svetlost, muzej Sumaja dobio je ime po Slimovoj supruzi preminuloj 1999.

Muzej, u čijoj su zbircu slike Da Vinčija, Murilja, Rubensa, Rivere, najveća kolekcija Rodenovih skulptura izvan Francuske, kao i radovi impresionista Monea, Renoara i Degaa, osmišljen je kao podstrek razvoju Meksika, kazao je Slim. U novom muzeju nalaze se i predmeti iz epohe pre dolaska Španaca, zbirka meksičkog kovanog novca, kao i istorijski dokumenti Ernana Kortesa i Kristofera Kolumba. Imovina Karlosa Slima, koji je 2010. proglašen za najbogatijeg čoveka na svetu, procenjena je na više od 53 milijarde dolara. Novi muzej, sa 17.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, biće otvoren za posete od 29. marta. Ulaz će biti besplatan.