DESTINACIJA ZA ŠKOLSKE EKSKURZIJE: Koncentracioni logor nastavno sredstvo patriotskog vaspitanja ruskih đaka

U blizini granice sa Finskom, ruska kompanija gradi repliku koncentracionog logora koji će posećivati školske ekskurzije u okviru programa nazvanog "patriotski vikend".

Ruska organizacija pravi kopiju koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata, kao deo napora države da se u nastavni plan i program uključi patriotsko vaspitanje, koje će omogućiti školarcima da se osvedoče kako je izgledalo prisilno zatvaranje, prenosi "Russia Today".

Kako izveštava lokalna televizijska stanica iz regiona severozapadne Karelije, to će biti replika logora u koji su internirani Sovjeti tokom okupacije finskih snaga početkom četrdesetih godina.

Ruski parlament je u julu odobrio zakon kojim se u nastavni plan i program uključuje patriotsko vaspitanje, čiji je cilj da deci usadi poštovanje i sećanje na one koji su se borili u odbrani zemlje. Kamp je smešten u selu Vatnovolok i u njemu će biti izgrađene replike osmatračnica i drvenih baraka u koje su smeštani zarobljenici.

Ovaj muzej na otvorenom, čija je izgradnja u toku, osmislio je Fond otvorenih mogućnosti, koji namerava da ovde organizuje posete đačkih ekskurzija u okviru "patriotskog vikenda".

Posetioci muzeja na otvorenom gledaće dokumentarne filmove o životu zatvorenika koncentracionih logora i učestvovaće u vojnim igrama.

Očekuje se da će prva deca stići u decembru.

Koncentracioni logori u Istočnoj Kareliji građeni su od 1941. godine po naredbi šefa finskih snaga odbrane Karla Gustava Emila Manerhajma. Samo za godinu dana u logor je internirano preko 20.000 Sovjeta. Stvaran broj nastradalih nikada nije utvrđen, ali se procenjujeda je u ovim logorima stradalo više od 4.000 zatvorenika.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.