ZA NAJBOLJI EFEKAT: Da li pri čišćenju lica primenjujete pravilo 60/30?

Posle dugog, napornog dana, čišćenje lica najčešće se svodi na malo vode i nekoliko sekundi trljanja. Potpuno je razumljivo što želite da ubrzate ovaj poslednji korak koji vas deli od odlaska u krevet, ali malo više vremena ispred lavaboa učiniće vašu kožu znatno blistavijom. To je posebno važno onda kad koristite mnogo šminke.

Kako pravilno očistiti kožu? Primenite jednostavno pravilo 60/30. Lice čistite odgovarajućim sredstvom 60 sekundi, a zatim ga ispirajte narednih 30. Dermatolozi smatraju da je jedan minut dovoljan da u potpunosti uklonite prljavštinu i nečistoću nakupljenu u porama. Temeljno ispiranje tokom 30 sekundi osiguraće da se ostaci iz sredstva za čišćenje potpuno isperu.

Veću pažnju poklonite problematičnim područjima sa zapušenim porama, jer ćete na taj način olakšati njihovo čišćenje i ispiranje. Predugo ili suviše energično trljanje može oštetiti površinu kože, pa je najbolje da lice nežno masirate ritmičnim, kružnim pokretima.

U zavisnosti od toga koji tačno preparat koristite, kožu možete čistiti svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno (samo ako se ne šminkate). U oba slučaja, važno je da odaberete što prirodnije gelove i pilinge, kako ne bi došlo do prekomernog isušivanja epitela ili alergijske reakcije na neki od sastojaka. Izbegavajte sve što intenzivno miriše.

Pored redovnog čišćenja lica, jednom nedeljno uradite piling. Na taj način ne samo što ćete dubinski pročistiti pore i ukloniti mrtve ćelije, već ćete poboljšati teksturu tena i ujednačiti ga.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još