Hitmen

Obucite Cicu… Vratite kosu Timotiju Olifantu… Prihvatite "Hitmena" bez velikih očekivanja…

Da odmah pređemo na stvar: sram bilo frizera koji je na nulu ošišao Timotija Olifanta! Pa, ne znači da je kul-efekat ćelavosti prelazan na svakoga ko je delio ekran sa Brusom Vilisom ("Umri muški 4")?! Ali, Hitmen (Hitman) je i u video-igri glatke glave, tako da zarad igrača kao sigurne publike tu kompromisa nije smelo biti. S obzirom da je Olifant stvarno dobar izbor za ovu ulogu, potrudićemo se da ignorišemo najupadljivije – da mu tako loše stoji ova "frizura".

Dovoljno je videti Besonov "EuropaCorp" na uvodnoj špici da bi bilo jasno - nije slučajno što je ekranizacija popularne pucačke video-igre "Hitmen" na neki način neuspela kopija "Profesionalca" (Léon). Naravno, reditelj je mladi Francuz – Ksavije Žen, inače fan ove igrice. Evropska igrica, evropska ekipa, glumci sa svih strana sveta – od Holivuda, preko Engleske do Rusije, a sve to nadgledaju Beson i "20th Century Fox" – tim iz snova za kreiranje savršene doze komercijalnosti, bez banalizovanja specifičnosti Hitmena kao omiljene igrice mnogih.

Međutim, film "Hitmen" je scenaristički na nižem nivou od igrice. Iako se radi o zaista uzbudljivih sat i po, očekivali smo mnogo više od još jednog ostvarenja za ubijanje slobodnog vremena. Jer, Hitmen, odnosno Agent 47 (Timoti Olifant) je prilično zanimljiv karakter – genetski projekat savršenog ubice, mit među profi ubicama i policijom, ledeni dasa koji ne preispituje svoje postupke, već "završava posao na najbolji/najbrži mogući način".

Priča o Agentu 47 i njegovom susretu s emocijama, preispitivanjem postupaka i, naravno, lepom Nikom (Olga Kurilenko), prvom damom koja ga ne ostavlja ravnodušnim – nije zaslužila brzi transfer s velikog ekrana na DVD. Niz okolnosti su učinile da se to desi. Najpre, u ovom filmu nema velikih imena, što je s komercijalne strane loše, ako ne postoji dovoljno dobar scenario da to izdrži. Naravno, ovo ne znači da je kasting loš – naprotiv, izbor je odličan, ali niko od glumaca nema mogućnosti da ode dalje od očekivanog.

Zatim, neki segmenti lika Agenta 47 iz igrice kao da su zaboravljeni u procesu kreiranja filmskog junaka. Kako je moguća potpuna mimikrija Timotija Olifanta na železničkoj stanici u Sankt Peterburgu, kada je njegova glava jedino što se u masi ljudi primećuje? Takođe, da li scenarista Skip Vuds zna da je Hitmen majstor prerušavanja?

I najbitnije, dobra akcija nikada nije dovoljna. Mistični junaci kao Agent 47 nude tako mnogo prostora za kreaciju, samo ako se scenarista i reditelj u dovoljnoj meri oslobode prethodno zadatih parametara – u ovom slučaju video-igre. Olifant definitivno može mnogo više od pucanja i trčanja. Samo par pogleda tokom "Hitmena", čak i ovakvog kakav je ispao, potvrđuje da je Olifant materijal za glavne uloge, a ne samo dobre sporedne.

Da li želite da "obučete Cicu’"? Onu iz "Zabavnika" možda, ali zgodnu Ruskinju Olgu Kirilenko – verovatno ne. Kao i Olifant, ali i fantastični T-Bag iz serije "Prison Break" – Robert Kneper, ova talentovana glumica s tako malo prostora (i još manje odeće) postiže maksimum u ovom filmu. U isto vreme, detektiv Interpola, u tumačenju Dagreja Skota, potpuno je neformiran lik, koga i da nema, ne bi se primetilo.

Šta mislite, da je sniman u Beogradu, a ne u Bugarskoj, da li bi "Hitmen" ostavio makar nekakav efekat? Teško, jer ovaj scenario se baš ogrešio o lik i delo Agenta 47. Tek što se pojavio u bioskopima, već je postao razlog da se smaže još jedna kesa kokica ispred DVD plejera. A bio je kul frajer...

Katarina Milovanović

Pogledajte još