Poljoprivreda da bude pokretač privrednog rasta

BEOGRAD, 2. marta 2011. (Beta) - Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor ukazao je u sredu da Srbija mora više da radi na razvoju poljoprivrede, industrijske proizvodnje, enegetike, infrastrukture, obrazovanju radne snage, kao i na smanjenju birokratskih barijera.

Brefor je na Biznis forumu na Kopaoniku rekao da bi poljoprivreda trebalo da bude jedan od glavnih pokretača izvozno orjentisanog privrednog rasta.

"U vreme kad cene hrane skaču na svetskom nivou poljoprivreda u Srbiji je ozbiljno podbacila", istakao je Brefor i dodao da će bez povećanja konkurentnosti poljoprivredni proizvodjači izgubiti udeo ne samo na stranom već i na domaćem tržištu, uprkos visoko kvalitetnoj obradivoj zemlji, povoljnoj klimi i brojnoj radnoj snazi.

Zapanjujući je podatak, prema njegovoj oceni, da od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji koji imaju visoko obrazovanje dve trećine radi u javnim preduzećima.

Brefor je rekao da je industrijska proizvodnja u Srbiji trenutno upola manja nego krajem osamdesetih, i da je čak 2008. godine, ne računajući 2009. i 2010. koje su bile izuzetno teške, udeo industrije u bruto domaćem proizvodu bio svega 21 odsto, što mora da se menja.

Pogledajte još