Put u nepoznato: Potresno

Film „Put u nepoznato“ (Rabbit Hole) govori o gubitku deteta, i o bolu njegovih roditelja. Vreme leči sve kažu, ali da je i u ovom slučaju tako?

Tragedija nije prikazana patetično, a mi samo kroz njihove postupke možemo da osetimo patnju. Sjajna Nikol Kidman (Beka) i isto tako dobar Aron Ekhart (Houvi) tumače likove roditelja čiji je četvorogodišnji sin poginuo. Pratio je psa, koji je istrčao na ulicu. Udario ga je auto za čijim je volanom bio tinejdžer Džejson (Miles Teller). Džejson je takođe bitan za priču koja se razvija.

Priča se nijednog trenutka ne vraća u prošlost, ali posledice prošlosti su i dalje u njima i oko njih. Prošlo je osam meseci od nesreće. Beka i Houvi kreću na terapiju, ali čini se da je Beka suviše ogorčena, učaurena, i nespremna za oporavak. Odustaje od terapije, Houvi nastavlja... Bekina delotvorna terapija je odnos sa tinejdžerom koji je udario njenog sina. Njihov prijateljski odnos više je intuitivan, nego racionalan. Nekad nema objašnjenja za neke postupke i njihove uticaje na nas.

Par se sve više udaljava, svako zatvoren u svom bolu. Ali, nekako je od početka jasno, iako nikad nije izgovoreno, da se nikad neće rastaviti, jer se, pre svega, i dalje vole, i su povezani tom razdirućom patnjom.

Film takođe lepo oslikava i njihove promene. Naravno, oni od tragedije više nisu iste osobe. Ali dok Houvi pokušava da se vrati u kolosek, Beki je sve teže...
Neočekivana trudnoća Bekine sestre Izi (Tammy Bianchard) preti da ponovo otvori ranu. Izi je njena mlađa sestra, pomalo nemarna prema životu, neozbiljna i neodgovorna…”Ako je naša majka mogla nas da rodi i odgaja, može svako!”, oštra rečenica Izi upućena Beki otklanja svaku sumnju u njeno dobro materinstvo.

Bez mnogo suza i preterivanja „Rabbit Hole“ je realnost. Kada gledate ovaj film pomislite da se, u životu, u toj situaciji, sve dešava baš tako. Surovo, ogoljeno, bolno, bez osuđivanja bilo koga.

Sjajan film.

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još