Spomen obeležja stradalim Romima biće sačuvana od rušenja

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda doneo je odluku da spomen obeležje stradalim Romima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, spomen ploča stradalim Romima u Drugom svetskom ratu i kapela posvećena održavanju romskog kulta tetkice Bibije, koja je prvobitno trebalo da budu srušena, a o čemu je portal nadlanu.com pisao prošlog meseca, ipak, sačuva od bagera investitorskog urbanizma. Istom temom u nedeljniku "Vreme" bavio se i predsednik "Color Press Grupe", izdavač i novinar, Robert Čoban koji je i ukazao javnosti na problem urušavanja ovog jedinstvenog spomenika kulture u Beogradu.

Naime, povodom rešavanja pitanja očuvanja i zaštite Spomen obeležja stradalim Romima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, spomen ploča stradalim Romima u Drugom svetskom ratu i kapele posvećene održavanju romskog kulta tetkice Bibije u ulici Gospodara Vučića br. 49 na Vračaru, danas je u Skupštini grada Beograda održan sastanak kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici Udruženja beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije, Nataša Stanisavljević, sekretar za socijalnu zaštitu grada Beograda i Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Saopštenje za javnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prenosimo u celosti.

Nakon što su predstavnici Udruženja beogradskih Cigana svečara Tetkice Bibije izneli bojazan po pitanju opstanka spomenika, spomen obeležja i kapele posvećene kultu koji se nalaze u Gospodara Vučića br. 49 i naveli sve okolnosti koje sprečavaju njihovo trajno čuvanje, zamenik gradonačelnika gospodin Goran Vesić je predočio na koji način će da se uredi problem nastao oko imovinsko-pravnih pitanja od čijeg rešavanja na dalje zavisi trajno čuvanje navedenih spomenika i kapele, kao i vraćanje Romima njihovog prostora.

S obzirom na to da se pronađenim rešenjem uređuju suštinska pitanja koja na dalje omogućavaju i rešavanje svih drugih pitanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će podneti inicijativu da se lokalitet na kojem se nalaze spomenik, spomen obeležje i kapela proglase za javni prostor kako bi oni u potpunosti bili sačuvani. Nakon toga će biti realizovano i pitanje imovinsko-pravnih odnosa na kapeli posvećenoj održavanju romskog kulta tetkice Bibije koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog nasleđa.

Shodno svim novonastalim okolnostima, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je danas, 20.11.2020. godine u Evidenciju nepokretnosti koje uživaju prethodnu zaštitu upisao Spomen obeležje stradalim Romima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i spomen ploču stradalim Romima u Drugom svetskom ratu, kao spomenik i spomen obeležje posvećeni značajnim događajima. Na dalje to znači da će pitanje zaštite i čuvanja navedenih spomenika biti u njihovoj nadležnosti u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, kao i da će vlasnici i korisnici prostora morati da se obraćaju Zavodu za sve građevinske radove koji se budu na njemu odvijali, ali i za adekvatno i primerno korišćenje prostora.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još