Nedostaju ubedljivi koraci Hrvatske za članstvo u EU

BRISEL, 2. marta 2011. (Beta) - Evropska komisija saopštila je du sredu u Briselu da su potrebni dalji "ubedljivi koraci" vlasti u Zagrebu u reformi pravosudja i poboljšanju osnovnih prava, uključujući povratak izbeglica, da bi Hrvatska mogla da očekuje zaključenje tehničkog dela pregovora o članstvu s EU.

Evropska komisija je u prelaznom izveštaju naglasila da Hrvatska jesta ostvarila "značajan napredak" u preustrojstvu pravosudja i zaštiti osnovnih prava, ali da su nužni "dalji bitni napori", posebno ubedljivi rezultati u pravosudju i borbi protiv korupcije, kao i da se uhvati u koštac s nekažnjivošću za ratne zločine.

Jedan zvaničnik EK novinarima je objasnio da još nema dovoljno dokaza da je hrvatsko pravosudje nezavisno i delotvorno, da i dalje postoje manjkavosti oko postavljanja i reizbora sudija i tužilaca, kao i znatan postotak nerešenih sudskih predmeta.

Evropska komisija u izveštaju od vlasti u Zagrebu traži ubedljive rezultate i u "rešavanju otvorenih pitanja oko povratka izbeglica". Fileova predstavnica za štampu Nataša Batler novinarima je rekla da se uslovi u poglavlju 23 pregovora s Hrvatskom odnose i na ukupno 10 jasnih obaveza, uključujući punu saradnju s Haškim sudom.

Ona je dodala da je, kada su u pitanju povratak izbeglica i zaštita manjina, Evropska komisija utvrdila da u 2009. godini nisu ostvareni postavljeni ciljevi hrvatske vlade oko povratka izbeglica, vraćanja vlasničkih i stanarskih prava i obnove kuća.

Pogledajte još