KOJA NAVIKA ODREĐUJE DA ĆE VEZA ILI BRAK POTRAJATI? Proverite da li spadate u srećne parove

Dobre i uspešne veze i brakovi ne dešavaju se sami od sebe. Na njima treba raditi i truditi se, a i sticanje nekih navika pomaže da ljubavni odnos potraje.

Dačer Keltner, profesor psihologije na univerzitetu UC Berkli, pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati.

Mnogi bi pomislili da je to komunikacija, međusobno poštovanje ili pak negovanje zajedničkih vrednosti, ali u svom istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključka – zajednički smeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

- Kod parova koji su se razveli u proseku 13,9 godina nakon što su se venčali, nedostatak smeha predvideo je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka ljutnja i nepoštovanje izuzetno su toksični. U kasnijim fazama braka odsustvo smeha glavni je pokazatelj da bi brak mogao da se raspadne - rekao je Keltner.

Uglavnom se misli da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. Sa druge strane, kada par prestane da se smeje zajedno, mnogo su veće šanse da će raskinuti.

Sa tim je povezana i neočekivana veština koju su najsrećniji parovi izbrusili - međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično da zadirkuju jedno drugo ne samo najsrećniji nego znaju i bolje da rešavaju konflikte pa je veća verovatnoća da će ostati zajedno.

- To pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa i da se lakše reše osećaja napetosti nakon svađe. Smeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisetite da se sviđate jedno drugom - ističe Žilijen Deriš, terapeutkinja za brak i porodicu.

Ipak, i zadirkivanje treba biti sa merom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba postideti i povrediti. Zadirkivanje treba biti zabavno i da se odnosi na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava kao neprijatnosti, dodaje ona.

- Zadirkivanje je u redu jedino onda kada imate obzira za ranjivost druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite i da razumete njena čudna ponašanja i poglede na svet - kaže dr Džen Man, stručnjak za veze i autorka knjige "The Relationship Fix".

Smatra da zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se "upotrebi" usred svađe.

Izvor: Super žena/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Unplash.com

Pogledajte još