Disciplin A Kitschme

Da li ste bili disciplinovani ovih dana? Imali ste idealnu priliku za to, za vreme ''Dana Discipline''. Kao potpuno logičan završetak te vrlo neobične promocije albuma, u velikoj sali SKC-a, Koja je sa svojim bendom još jednom održao sjajan koncert

Već na sam pomen imena benda ''Disciplina kičme'' budi se jedan malo drugačiji Beograd. U vreme njihove najveće popularnosti na ovim prostorima, neki od onih koji su prisustvovali koncertu bili su suviše mladi da bi razumeli kakve se poruke kriju iza Kojinih tekstova. Nekima to možda nije ni bilo važno, samo su pustili da ih ''vozi'' energija njegove muzike. U svakom slučaju, zanimljiv ''sastav'' publike, raznolike i po godinama i po ''fazonu''.

Već smo ih viđali na istoj bini i nije se tu mnogo toga ni promenilo od poslednjeg puta kada su nastupali. Koja izlazi na binu bez reči, zatim i ostali članovi benda, kreće muzika i bez pauze se niže pesma za pesmom. SKC ''pršti'' od sirove energije. Nema tu mnogo melodičnosti, niti previše reči. Poruke su jasne, tekstovi škrti, ali ''izvagani'', kako Koja sam kaže. Bas u njegovim rukama zvuči skoro kao gitara, nosi svaku pesmu i zajedno s prepoznatljivim vokalnim linijama donosi onaj dobro poznati zvuk ovog benda, koji ih je i izdvojio od ostatka domaće muzičke scene.

Za razliku od prošlog koncerta u istom prostoru, nastupili su u nešto proširenom sastavu. Stalnoj trojci pridružio se još jedan vokal i perkusionista. Iako je bina standardno sređena, bez bilo kakvih detalja koji bi mogli da vam skrenu pažnju s muzike, možda su svetla bila za nijansu bogatija... I, možda grešim, ali je i Koja bio za nijansu prijemčiviji i komunikativniji nego ranije.

Bez obzira na to da li su svirali pesme s novog albuma, ili nešto starije, publika je reagovala isto. Jer kompletan repertoar ''Discipline'' nosi jednu energiju i šta god da se drugo u njihovim pesmama promeni, ona ostaje. I bez obzira na to što se muzička scena toliko promenila od vremena kada su počinjali, oni uvek imaju svoju publiku. Publiku koja je na ovom koncertu pevala, skakala i uživala.

''Zeleni zub'' i dalje zna kako da vas podstakne na razmišljanje. Da li ste razmislili o tome koji je vaš odgovor na pitanje: Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?

Ljiljana Zdravković

Pogledajte još