ODUSTAJANJE OD TRENINGA: Prva pomoć kod manjka motivacije

Ove zime imamo mnogo izazova pred nama, pa je samim tim motivacije za treniranje možda manje, a kriza za nezdravom hranom veća, ali budite jači od toga, jer će ovo sve uticati na vašu psihu i telo. Ne dopustite da ovaj period u godini bude kliše i da se u njemu opustite i ugojite.

Čak iako se pridržavate zdrave ishrane u zimskom periodu, to neće dovoljno pomoći, jer u slučaju da ceo dan provedete na poslu, sedeći i odmarajući kod kuće, vi nećete sagoreti čak ni taj, smanjeni unos kalorija.

Zdrava ishrana pomoći će u procesu sagorevanja masti i u poboljšanju vitalnosti vašeg organizma, ali ona sama, neće vam doneti željene rezultate, kada je mršavljenje u pitanju.

Da biste efikasno izgubili kilograme i svoju figuru oblikovali do savršenstva, potrebno je da redovno vežbate, kako biste kalorije koje na dnevnoj bazi unosite u svoj organizam sagoreli, omršali i na zdrav način istopili masne naslage i zgradili mišićno tkivo.

Podsetite se i da je trening jednako zdravlje.

Međutim, problem se krije u tome, što većina nas, naviknuta na pasivan način života, trening ne posmatra kao relaksaciju i nešto pozitivno, što prija organizmu, već kao mučenje.

Da biste se naterali da svakodnevno uložite napor u trening, morate naučiti da u njemu uživate.

Prvi korak na ovom putu, jeste kreiranje treninga, koji će vama prijati. Možda ste vi onaj tip koji sat vremena u teretani doživljava kao kaznu, ali sat vremena trčanja, u prirodi smatra opuštajućom aktivnošću. Bilo da uživate u plivanju, treningu kod kuće ili vožnji bicikle, na vama je da kao svoj redovan trening odaberete aktivnost koja vam najviše prija, kako biste svakoga dana bili motivisani da joj se posvetite.

Pogotovo ovih dana, jogu, pilates, trening snage uz pomoć mnoštvo aplikacija i jutjub video snimaka možete raditi i od kuće.

Druga važna stvar je da sami odaberete doba dana, koje vam najviše prija za vežbanje. Uklopite treningu u svoje slobodno vreme, onda kada vam on bude predstavljao relaksaciju, a ne obavezu. Kada prvi put uočite, koliko se tokom treninga oslobađate od stresa, počećete da ga praktikujete nakon svakog napornog dana.

Društvo je takođe dobra i dodatna motivacija za treniranje. Pronađite nekog sa kim ćete da podelite ovaj hobi, da li u istom prostoru ili preko video poziva. Drugarica, dečko, mama ili komšinica. Upravo će vas vaš partner za treniranje pogurati da se bacite u akciju onda kada vam manjka elana.

Ukoliko mesec dana budete zaista uporni, uskoro ćete videti i prve rezultete, što će biti dodatna motivacija da nastavite sa vežbanjem. Zato nemojte odustajati, dok svoje telo ne dovedete do perfekcije.

Zdrave navike su pravi put ka zdravom telu, a kada vi spoznate promenu unutar i na sebi, uživaćete u usvajanju zdravog načina života iz dana u dan.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još