Srbiji potrebno još pet do šest Deleza

BEOGRAD, 3. marta 2011. (Beta) - U Srbiju bi trebalo da dodje još pet do šest velikih trgovinskih lanaca poput belgijskog Deleza i to na teriroriji cele Srbije da bi se pospešila konkurencija i da bi se to odrazilo na cene, kazao je direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević povodom prodaje Delta Maksi Grupe.

Prokopijević je u četvrtak u izjavi za Betu povodom prodaje Miškovićevog trgovinskog lanca Maksija belgijskom Delezu kazao i da ukoliko ta firma koja je kupila lanac prodavnica u Srbiji "bude potplaćivala domaće političare da je štite od konkurencije cene neće padati".

On je dodao da su, koliko mu je poznato, samoposluge Deleza bar u Belgiji i SAD-u namenjene platežno sposobnijoj klijenteli ali da nije upoznat sa cenama tog trgovinskog lanca na tržištu istočne Evrope, mada ne treba očekivati da cene u trgovinama "Maksija" padnu.

Delta Maksi Grupa prodata je belgijskom Delezu za 932,5 miliona evra, i najavljeno je da će porez od te transakcije biti plaćen u Srbiji. Prokopijević je kazao da su od te sume 300 miliona evra dugovi Maksija i oni se ne oporezuju, te da je efektivna suma za oporezivanje onda nešto preko 600 miliona evra.

Pogledajte još