ĆURKA I PITA OD BUNDEVE: Prve proslave Dana zahvalnosti izgledale su skroz drugačije

Da li su hodočasnici pristigli u Ameriku za prvu zajedničku gozbu sa Indijancima jeli ćurku ili jegulju i u kojim zemljama se pored Amerike još obeležava praznik?

Ovo je šest stvari koje treba da znate o Danu zahvalnosti.

Dan zahvalnosti je tradicionalni severnoamerički praznik, koji se slavi svakog poslednjeg četvrtka u novembru. Datum i mesto održavanja prvog je tema rasprava do danas. Pored svih istraživanja koja ukazuju na različita mesta i godine, mesto koji se danas zvanično uzima kao mesto održavanja prvog Dana zahvalnosti je američki grad Plimut u saveznoj državi Masačusets i godina je 1621.

Godinu dana ranije tu su se iskrcali hodočasnici sa broda "Mejflover" kojima su pomogli pripadnici starosedelačkih plemena, a u znak zahvalnosti hodočasnici su godinu dana kasnije napravili gozbu. Ta gozba bilo je praznovanje prve uspešne žetve doseljenika i nije se zvao Dan zahvalnosti.

Fraza "Dan zahvalnosti" prvi put je zvanično upotrebljena nakon što je predsednik Linkoln proglasio poslednji četvrtak u novembru za državni praznik 1863. godine. Pošto su kolonisti lovili divlje ćurke, a kako je to ptica jedinstvena za Severnu Ameriku, uskoro je postala glavni izbor za prazničnu trpezu.

Hodočasnici i Indijanci su za prvi Dan zahvalnosti najverovatnije jeli jegulje a ne ćurku. Jela se riba i morski plodovi, jer su i jedni i drugi živeli pored mora u Plimotu.

Susret hodočasnika, koji su se 1620. iskrcali sa broda "Mejflover" na obale Masačusetsa, sa Indijancima nije bio prvi te vrste. Kolonisti i Indijanci su se susretali bar vek unazad, a Indijanci u Plimotu su već bili destkovani od bolesti koje su doneli Evropljani.

Amrikanci veruju da čak devet njihovih predsednika vodi poreklo od hodočasnika koji su se iskrcali na obale Masačusetsa, među njima i Teodor Ruzvalt i stariji i mlađi Džordž Buš.

Iako hodočasnici možda nisu jeli pitu od bundeve na prvom Danu zahvalnosti, ubrzo su imali više bundeva nego što su želeli.

Na prvom Danu zahvalnosti nije bilo ni sosa od brusnice. Iako je brusnica bilo po celom Plimotu, hodočasnici nisu znali kako da ih zaslade. Kasnije su smislili kako napraviti soseve i džemove od brusnice.

Pored Amerike Dan zahvalnosti se obeležava u još četiri države: Kanadi, ali u oktobru, Liberiji, jednom gradu u Holandiji i na australijskom ostrvu Norfolk.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još