TEŽAK PERIOD PRED NAMA: Prognoze pokazuju da ćemo uskoro imati 10.000 zaraženih dnevno

Koronavirus u našoj zemlji se ne smiruje, a prema svim projekcijama kako epidemiološkim, tako i matematičkim, teški dani tek su tek pred nama, koliko god nam zvučalo da je nemoguće da bude još gore.

Tako bismo vrlo brzo ovim tempom mogli da doguramo i do 10.000 potvrđenih slučajeva u danu, što bi pomnoženo sa 10, koliko je asimptomatskih, dolazimo do crne računice - 100.000 ljudi dnevno moglo bi da bude pozitivno na koronavirus.

Ni naši stručnjaci nisu optimistični. Kriva svakako neće ići silaznom putanjom, pa prema proračunima u narednim danima bismo nažalost mogli da očekujemo i do 10.000 u danu. To jasno pokazuju i objašnjenja članova Kriznog štaba zašto bi kriva još mogla da eksplodira.

- Kriva još uvek raste, a da bismo rast obuzdali, važno je da poštujemo mere. Mi smo sve vreme zagovarali pooštravanje mera, i pre nego što su ove uvedene. Ali moram da istaknem da one sve vreme postoje i one koje smo ranije imali na snazi štitile su nas u onoj meri u kojoj su bile sprovedene - naveo je juče dr Srđa Janković.

Crne prognoze o broju umrlih dao je ponovo juče i epidemiolog Predrag Kon, a već ranije smo čuli takođe od njega da nas u narednim danima očekuje i trocifreni broj umrlih od korone.

- Broj novozaraženih je skočio sa 6.840 na preko 7.500, što je povećanje za više od 10 odsto u danu. Ako znamo da je trenutna smrtnost oko jedan odsto, onda je jasno od tih 7.500 ljudi, 75 će tragično završiti. Dakle, u perspektivi očekujemo povećanje broja umrlih - naveo je dr Kon pre nekoliko dana.

Kada tu računicu primenimo na pojekciju da ćemo imati i do 10.000 zaražanih, upravo dolazimo do onog da ćemo imati trocifren broj mrtvih, odnosno više od 100.

Juče smo inače prešli 50 umrlih u jednom danu, a upravo takva predviđanja pre par dana dali su i dr Kon i šef SZO u Beogradu Marijan Ivanuša.

Da se situacija sa brojem zaraženih neće smirivati pokazuju i najnovije matematičke prognoze koje su se do sada pokazale kao ispravne.

Tako 10.000 zaraženih dnevno predviđa i prof. dr Petra Kočovića, poznat po svojim grafikonima i projekcijama, koje su se pokazale kao tačne.

Naime, na njegovom najnovijem grafiku primećuje se da bismo brojku od 10.000 zaraženih dnevno mogli da očekujemo sredinom sledećeg meseca.

Tada, prema proceni ovog stručnjaka mogao bi uslediti pik ovog trećeg talasa.

Ipak, ne zabrinjava samo dramatična brojka od 10.000 zaraženih u jednom danu, već brojke koje testiranjem ne možemo otkriti, a odnosi se na asimptomatske bolesnike.

Da su ovakve tvrdnje činjenica potvrđuju i svi članovi Kriznog štaba koji su u prethodnom periodu upravo govorili da je zaraženih mnogo više, čak i 10 puta više od onog broja koji vidimo svakog dana u 15 sati.

Izvor: RTS
Foto:Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.