Srbija pojačava borbu protiv šverca droge

VAŠINGTON, 4. marta 2011. (Beta) - Vlada Srbije je značajno unapredila bezbednosnu saradnju sa susednim zemljama i nastavlja da jača domaće kapacitete u borbi protiv šverca droge, naveo je američki Stejt department u godišnjem izveštaju Kongresu.

U Strateškom izveštaju o medjunarodnoj kontroli šverca narkotika, koji je u četvrtak podnet Kongresu, administracija SAD ocenjuje da Srbija ulaže "značajne napore i resurse u negovanje regionalne policijske saradnje, mada je potrebna efikasnije saradnja sa Kosovom i Euleksom".

SAD će nastaviti da podržavaju srpsku policiju u njenoj borbi protiv šverca droge, dodaje se u izveštaju koji pokriva 2010. godinu. Stejt department smatra da je potrebno "unaprediti komunikaciju i stratešku koordinaciju medju policijskim i sudskim telima u Srbiji kako bi se poboljšali sveobuhvatni napori u borbi protiv šverca droge".

Srbija je, kako se ocenjuje, važna tranzitna zemlja sa šverc narkotika i drugih droga duž tradicionalnog balkanskog koridora šcerca od istočne Azije i Turske do centralne i zapadne Evrope.

Kako navodi Stejt department, budući ciljevi Srbije su usvajanje relevantnih zakona, implementacija reformi u pravosudju i policiji, jačanje medjuagencijske koordinacije, jačanje javnih kampanja o štetnosti droga, itd.

Pogledajte još