FRANCUZI IZAŠLI NA ULICE: Protesti zbog zakona o snimanju policije

Širom Francuske održavaju se protesti zbog kontroverznog zakona o bezbednosti, koji bi ograničio deljenje snimaka i fotografija policije tokom akcija.

Organizovano je na desetine skupova protiv zakona koji je ove nedelje odobrio donji dom parlamenta, ali još čeka "zeleno svetlo" Senata, prenosi AP. Policija u Parizu upotrebila je suzavac, nakon što su maskirani demonstranti palili vatromet, postavljali barikade i bacali kamenje na pripadnike policije.

Grupe za građanske slobode i novinari zabrinuti su da će ta mera zaustaviti slobodu štampe i omogućiti policijskoj brutalnosti da ostane neotkrivena i nekažnjena.

Rasprava se ponovo pokrenula poslednjih dana, nakon što su se pojavili snimci francuskih policajaca koji su pretukli crnca, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Francuski predsednik Emanuel Makron oglasio se juče rekavši da su snimci "sramota za nas".

Video koji se pojavio u četvrtak pokazao je premlaćivanje muzičkog producenta Mišela Zeklera, nakon snimaka brutalne policijske evakuacije migranata u utorak u Parizu.

Policajci umešani u premlaćivanje Zeklera suspendovani su dok se ne sprovede interna policijska istraga.

Član 24. novog zakona inkriminiše objavljivanje slika dežurnih policajaca sa namerom da ošteti njihov "fizički ili psihološki integritet". Svako ko je proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na kaznu zatvora do godinu dana i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Demonstranti koji pozivaju na povlačenje zakona, tvrde da se on protivi "osnovnim javnim slobodama njihove demokratije".

Premijer Žan Kasteks najavio je u petak da će imenovati komisiju za prepravku spornog čana 24, ali se povukao zbog kritika poslanika, navodi AP.

Očekuje se da će komisija do početka sledeće godine dati nove predloge o odnosu medija i policije.

Izvor: RTS
Foto: Global News - Twitter/PrintScreen

Pogledajte još