SMANJUJU NAPETOST I PODSTIČU PROTOK KISEONIKA: Devet vežbi za ublažavanje bolova u vratu

Postoje određene vežbe koje podstiču protok kiseonika i krvi kroz kožu i povećavaju proizvodnju kolagena, ublažavaju napetost mišića, zatežu lice i izdužuju vrat.

Vrat je deo tela koji među prvima odaje starost žene jer koža na tom području gubi čvrstoću i elastičnost brže od ostalih delova tela. Predstavljamo vam vežbe koje bi trebalo da poprave stanje i uspore tragove starenja. Vežbajte ih baš svaki dan, neće vam uzeti puno vremena i nisu teške.

1. Definisana linija vilice

Kažiprst stavite na bradu. Povucite glavu unazad, ostavljajući prst na istom mestu. Ostanite u ovom položaju 30 dekundi i vratite glavu u početni položaj. Ponovite još tri puta. Kada radite ovu vežbu, morate da kontrolišete disanje.

2. Ravniji vrat i bolje držanje

Sedite uspravno i ramenima idite unazad, približite lopatice što bliže možete. Zadržite se u ovom položaju pola minuta. Vratite se u početni položaj. Ponovite tri puta.

3. Izduženiji vrat sa manje bora

U stojećem položaju podignite ruke, savijte ih i stavite ruke jednu na drugu iznad glave, bez pritiskanja ruku na glavu. Povucite ruke i ramena dok bradu spuštate prema ključnim kostima. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Potom stavite jednu ruku na podnožje vrata s desne strane, a drugom rukom istegnite bočnu stranu vrata odozdo prema gore. Učinite isto za levu stranu.

4. Protiv dvostrukih bora na bradi i vratu

Stavite dlanove na područje dekoltea, čvrsto ih pritisnite i povucite mišiće prema gore. Spustite glavu prema dole i pritisnite bradu na ključne kosti. Povucite glavu i dlanove jedno prema drugome. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Istegnite bočne mišiće prednjeg dela vrata. Da biste to učinili, čvrsto pritisnite jednu ruku na podnožje vrata i uradite pokrete prema gore, istežući mišiće ivicom dlana.

5. Duži vrat i bolji tonus kože

U sedećem položaju držite leđa i glavu ravno, a ruku stavite na zadnji deo glave. Podignite glavu tako da su vam oči okrenute prema plafonu. Pritisnite ruku na potiljak, tako da glava mora da savlada otpor. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Potom stavite jednu ruku na podnožje vrata na leđima, a drugom rukom istegnite potiljak. Ponovite tri puta.

6. Ravniji vrat i prevencija bolova

U sedećem položaju držite leđa i glavu ravno pa stavite ruku na čelo. Spustite glavu tako da vam brada dodiruje vrat dok rukom pritiskate glavu tako da glava mora da savlada taj otpor. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Nakon toga stavite ruku na dno vrata s leve strane, a drugom rukom istegnite zadnji deo vrata. Ponovite tri puta.

7. Protiv bora na vratu i stvaranja podbratka

U sedećem položaju držite leđa i glavu ravno. Okrenite glavu ulevo što je više moguće, ukoliko je moguće da vam glava bude paralelna s linijom ramena. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Potom levu ruku stavite u podnožje vrata s leve strane, a desnom istegnite levi prednji do vrata prema gore. Učinite isto na desnoj strani. Ponovite tri puta.

8. Izduženiji vrat i lepša koža

Za ovu vežbu možete da koristite lagane tegove, ali možete da je radite i bez njih. U stojećem ili sedećem položaju uspravljene glave i leđa. Povucite ramena gore što je više moguće. Zadržite se u ovom položaju pola minute pa opustite ramena.

Nakon toga levu ruku stavite u donji deo vrata sa leve strane, a desnom istegnite levu stranu vrata prema gore. Učinite isto na desnoj strani. Ponovite tri puta.

9. Lepše konture lica

U sedećem položaju držite leđa i glavu ravno. Desna ruka treba da bude položena na glavu tako da dodiruje levu slepoočnicu. Nagnite glavu prema desnom ramenu što je bliže moguće. Rame se ne smije podizati gore ili spuštati dolje. Pritisnite rukom glavu tako da glava mora svladati otpor. Zadržite se u ovom položaju pola minute.

Potom stavite levu ruku na dno vrata s desne strane, a desnom istegnite bočnu stranu vrata. Učinite isto na levoj strani. Ponovite tri puta.

Izvor: Superžena.b92.net
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još