Gospodin Niko

0

Belgijski SF snimljen na engleskom jeziku, smešten je u 2092. godinu i govori o poslednjem smrtnom čoveku među besmrtnim ljudima. Zvezda filma je popularni Džered Leto.

Belgijski SF snimljen na engleskom jeziku, smešten je u 2092. godinu i govori o poslednjem smrtnom čoveku među besmrtnim ljudima. Zvezda filma je popularni Džered Leto.

Nemo je 118-godišnji starac, poslednji smrtni čovek među ljudima koji su postali besmrtni zahvaljući naučnim dostignućima. Ležeći na samrti, Nemo se priseća svog dugogodišnjeg života i ljubavi koje je imao.

Belgijski reditelj Jaco Van Dormael je pripremao film “Gospodin Niko” (Mr. Nobody) tokom 2001. godine i pokušaj da snimi ovo ostvarenje na engleskom jeziku trajao je šest godina. To što je film snimljen na engleskom jeziku reditelj objašnjava:

Priča mi je došla na engleskom. To je priča smeštena na velikim udaljenostima i vremenskim okvirima. Jedna od priča je o dečaku koji mora da bira da li će živeti sa majkom u Kanadi ili sa ocem u Engleskoj. Tu je i nekoliko sjajnih glumaca sa engleskog govornog područja sa kojima sam želeo da radim.

Jared Leto, glumac u ulozi Nema opisujući svoj karakter kaže:

To je unutrašnje putovanje. Ja zapravo igram 12 različitih verzija jednog života. Postoji 12 karaktera. Neki od njih se mogu videti samo u jednoj sceni, neki su samo u pozadini.Diane Kruger igra Anu, Nemovu jedinu ljubav, Sarah Polley igra Elis, Nemovu očajnu ženu, Linh Dan Pham igra Nemovu ženu u alternativnom životu, Rhys Ifans i Natasha Little igraju Nemove roditelje, Allan Corduner je u ulozi Nemovog psihijatra, reditelj se pojavljuje u ulozi Brazilca.

Film je premijerno bio prikazan na 66. Venecijanskom filmskom festivalu na kome je osvojio dve nagrade – Jaco Van Dormael (Biografilm Awar – fiction i Sylvie Olive za best technical contribution), dok je reditelj bio u nominaciji za Zlatnog lava.

Budžet filma je bio 37 miliona dolara i svrstan je u najskuplje belgijske filmove. Budžet je odobren zahvaljujući čuvenom imenu reditelja i snazi scenarija.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.